Gradska hronika

Slobodne zone spremne za novi talas investicija

U Dubaiju se od 09. do 12. maja 2016. godine u organizaciji Svetske organizacije slobodnih zona, održava druga međunarodna konferencija. Skup okuplja najznačajnije predstavnike slobodnih zona i investitora iz celog sveta. Ovogodišnja tema četvorodnevnog skupa je “Globalni lanac vrednosti: Mogućnosti i izazovi za slobodne zone u budućnosti”.

image

Konferenciji u delegaciji Republike Srbije prisustvuju Milan Ristić, direktor Uprave za slobodne zone Ministarstva finansija Republike Srbije i Dr Dragan Kostić, predsednik Regionalne privredne komore Niš, izvršni direktor Slobodne zone Pirot i Predsednik Grupacije slobodnih zona Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije. Grupacija slobodnih zona zvanično je na ovom skupu primljena u članstvo Svetske organizacije slobodnih zona.

image

Dr Draganu Kostiću uručena je plaketa za učešće na seminaru pod nazivom: „Pripremite vašu slobodnu zonu za novi talas investicija“ na kome su razmatrani globalni trendovi stranih direktnih investicija, pogodnosti za privlačenje novih investicija, i uloga brige o investitorima u cilju olakšanja investiranja.

image

Tokom boravka, po pozivu organizatora, srpska delegacija prisustvovala je “Sastanku ministara druge globalne konferencije“ sa njegovim visočanstvom Šeikom Ahmedom bin Saeed Al Maktoum, predsednikom odeljenja za civilno vazduhoplovstvo, izvršnim direktorom i predsedavajućim „Emirates Group“ i predsedavajućim organizacije „Dubai World“.

Na marginama konferencije održan je veći broj sastanaka sa kolegama iz drugih zona uz razmenu iskustava i pozitivne praksa sa zaključkom da su slobodne zone Srbije veoma cenjene i da veoma dobro napreduju. Posebno treba istaći sastanak sa Dr Mohammedom Al Zaroonijem, Generalnim direktorom Dubai Airport Free Zone i potpredsednikom Dubai Silikonske Oaze, uz napomenu da je DAFZ godinama jedna od najboljih slobodnih zona u svetu.

Rangiranje položaja srpskih zona u skladu je sa politikom Vlade Republike Srbije za privlačenje novih investicija i očekuje se da u narednom periodu one postanu još konkurentnije posebno uvođenjem dodatnih pogodnosti za poslovanje, predviđenih Strategijom razvoja slobodnih zona Srbije, što će osim investicija povećati izvoz i devizni priliv Srbije i dovesti do otvaranja novih radnih mesta.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker