Gradska hronika

Slepe i slabovide osobe susreću se sa brojnim problemima

U Pirotu je danas, u Svečanoj sali opštine Pirot organizovano centralno obeležavanje Međunarodnog dana slepih i slabovidih osoba na nivou cele zemlje.

IMG_20141016_110554_resize

U Pirotu, Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih u svojoj evidenciji ima oko 200 slepih i slabovidih osoba.

Po rečima sekretara ove organizacije Nataše Stanković, ova organizacija u Pirotu opstaje zahvaljujući pomoći opštine Pirot, koja finansira rad organizacije, ali i Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

-Imamo mnogobrojne probleme, počev od upisa učenika u redovne škole, nabavke udžbenika za najmlađe sa Brajevom azbukom i mnoge druge probleme, ali se trudimo da to koliko je u našoj moći rešimo. Kada je reč o pristupačnosti infrastrukture slepim i slabovidim, opština Pirot ima salu u prizemlju koja je prilagođena osobama sa oštećenim vidom, što nažalost, nije slučaj sa ostalim institucijama, poput škola, institucija gde se plaćaju računi, s obzirom da mi u našem gradu imamo osobe koje se kreću same sa ili bez belog štapa-kazala je Stankovićeva.

 

Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije kazao je da je krajnje vreme da se pravno reše statusi invalidskih organizacija, što do sada nije bio slučaj.

-Ovakve organizacije postoje preko šest decenije, konkretno Savez slepih postoji 70 godina, zbog toga smo i pokrenuli inicijativu za donošenje zakona o organizacijama osoba sa invaliditetom. Danas u Pirotu organizujemo centralnu manifestaciju obeležavanja Međunarodnog dana slepih. Imamo i dobar razlog, Pirot je veliki grad, a drugo imamo organizaciju koja uspešno rešava probleme slepih u ovom regionu, a treće, mislim da svi događaji ne treba da budu koncentrisani u velikim gradovima. Želimo na ovaj način da apelujemo na širu društvenu zajednicu da se poboljša položaj naše populacije, pre svega u oblasti obrazovanja, ali i prilikom zapošljavanja jer poslodavci vešto izbegavaju zakonske obaveze kada je o upošljavanju naših članova reč-kazao je Stošić i dodao da je u Srbiji registrovano 12.000 slepih i slobovidih osoba, od čega je 9.000 slepih i 3.000 slabovidih osoba. U okviru Saveza slepih Srbije radi 45 područnih organizacija koje, po Stošićevim rečima, predstavljaju drugu kuću za sve osobe sa ovom vrstom invaliditeta.

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker