Gradska hronika

Slavski kolači na umetnički način

Mlekarska škola “Dr Obren Pejić” organizuje manifestaciju “Dani hleba” u okviru koje je ugostila đake srodnih škola iz Slovenije i Bugarske, a danas je organizovano i takmičenje u izradi slavskih kolača uz korišćenje elemenata umetničkog oblikovanja testa.

mlekarska skola slavski kolaci_1

Po rečima profesora Radosava Pejčića, ovo je sedmo po redu takmičenje, a svake godine prisutan je sve veći broj takmičara ali i gostiju.

-Ove godine imamo goste iz partnerskih škola iz Srbije i Slovenije, a u pripremi slavskog kolača takmiče se učenici 11 škola iz Srbije. Slavski kolač je zahtevan pekarski rad. Izrađuje se i od kvasnog i beskvasnog testa i zahteva pored umeća, da takmičar ima jednu umetničku notu, odnosno da savlada te elemente obrade testa do jednog umetničkog nivoa. Zato smo se i opredelili da napravimo takmičenje upravo iz ovog proizvoda, a takođe, to je jedan proizvod koji se vezuje za našu tradiciju, slave, tako da smo spojili tradiciju i ono što radimo. Naši učenici su veoma uspešni u tome. Tako smo ove godine na velikoj smotri koja je održana u Francuskoj, na nezvaničnom prvenstvu Evrope u pekarstvu, na “Lesefr kupu” u Francuskoj, naša učenica, nakon prvog mesta u Srbiji,  osvojila i četvrto mesto u Evropi i “zaradila” radno mesto u elitnoj pekari u Beogradu-kaže profesor Pejčić.

mlekarska skola slavski kolaci_3

Učenik beogradske  Hemijske-prehrambeno tehnološke škole Petar Demir kaže da je takmičenje zahtevno, neophodna je jaka koncentracija i da se puno toga napravi za ograničeno vreme.

-Pravim slavski kolač sa ukrasima, krstom, pečatima, Isusom Hristom i drugim detaljima. Slavski kolač nije teško napraviti ako si uvežban u tome, u suprotnom nije nimalo lako-kaže Petar za Pirotske vesti.

Učenik Profesionalne gimnazija za turizam i prehrambene tehologije iz bugarskog grada Pirdopa Vjačeslav Mitov kaže da su oni njegovi školski drugovi u Pirot doneli veliki broj slatkiša, po kojima je ova škola poznata u celoj Bugarskoj.

-Mnogo nam se sviđa manifestacija, pripremili smo mafine, različite vrste pita, bombone, slatke bombone i mnoge druge specijalitete od testa-kaže Vjačeslav.

mlekarska skola slavski kolaci_2

Osim škole iz Bugarske, gosti pirotske škole su i učenici i profesori Biotehnološke gimnazije iz Kranja, Slovenije.

Ova škola, zajedno sa pirotskom Mlekarskom školom, prve su škole ovog tipa koje su počele sa radom u nekadašnjoj SFRJ. One su ujedno bile svojevremeno i najpoznatije u Jugoslaviji u svojoj oblasti, kaže profesor škole iz Slovenije Robert Horvat.

-Ova saradnja nam mnogo znači jer, kao što znate, naše škole bile su prve mlekarske škole u Jugoslaviji i veoma smo zainteresovani da opet uspostavimo kontakt i nastavimo saradnju-kaže profesor Horvat.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker