Lokalna samoupravaOstale vesti

Slaviša Svilarov: Po svemu sudeći i ova godina će biti vrlo ambiciozna i investiciono aktivna

Veliki deo Plana rada za 2021. godinu Javnog preduzeća za planiranje i uređivanje garđevinskog zemljišta, pored praćenja investicija grada, pre svega, odnosi se na izradu planske i projektne dokumentacije. Na poslednjoj sednici Skupštine grada odbornici su sa Planom ovog Preduzeća detaljno upoznati i usvojili li ga, kaže direktor, Slaviša Svilarov.

“Kada govorimo o planskoj dokumentaciji završiće se Plan detaljne regulacije Zavojsko jezero. Nacrt je urađen i upućen Upravi grada. Posle sastanka Komisije za planove, ako ne bude primedbi, sledi javni uvid od mesec dana. Iz ove oblasti u planu su dva plana generalne regulacije Sukovo i Krupac. To je sada razrada novog prostornog plana u smislu izrade planova generalne regulacije za veće područje, i na kraju je izrada Plana detaljne regulacije autobuska stanica na lokaciji bivše buvlje pijace. O tome postoji skupštinska odluka od prošle godine”- kaže Svilarov.

Kada je reč o projektnoj dokumentaciji, kao i svake godine, ona je podloga za buduće investicije. Svilarov kaže da lokalna samouprava već ima širok spektar završenih projekata za putnu infrastrukturu, visokogradnju i slično.

” Završetak projekta za izgradnju Doma za stare je nešto što će obeležiti ovu godinu. Trenutno je projekat na nivou idejnog rešenja, u postupku je dobijanja lokacijskih uslova, a biće potrebno uraditi i urbanistički projekat s obzirom da je neophodna prenamena prostora. Dva vrlo značajna i zanimljiva projekta, koja ćemo uraditi u saradnji sa Upravom grada, jesu letnja pozornica u dvorištu Istorijskog arhiva i prenamena Zatvorene pijace, koja sada nije u funkciji, kao sajamske hale. Pored toga nastavićemo projektvanje sanacija ulica i trotoara u gradu i selima, a istakao bih pripremu dokumentacije, prema zahtevu Uprave grada, za rekonstrukciju i adaptaciju zgrada domova kulture u Gnjilanu, Staničenju i Sukovu. Očekujemo da ta tri projekta uradimo do marta”.

Kao i svake godine Javno reduzeće za planiranje i uređivanje građevinskog zemljišta prati planirane investicije lokalne samouprave, dodaje Svilarov.

“Ono što je sada poznato kreće izgradnja kapitalnog objekta Otvorenog plivačkog kompleksa. Već su ugovoreni pripremni radovi sa izvođačem iz Niša i počeće čim dozvole vremenski uslovi , a glavni radovi će se odvijati u naredne tri godine. Pored toga radniće se u Izvoru gde se planira asfaltiranje glavne ulice uz postavljanje kišne kanalizacije. Nastaviće se uređenje kompleksa stambenih zgrada, Senjak se privodi kraju, a za ovu godinu planiramo dvorišta iza zgrade u Dragoševoj ulici i uređenje parking prostora i dvorišta iza zgrade Okruga. Prvim rebalansom Budžeta se opredeljuju dodatna sredstva za investicije pa ćemo o tome kasnije. Podsetio bih da je gradonačelnik Vasić najavio da će se iz posebnog fonda, odnosno para koje je država dala Pirotu, deo izdojiti za sanaciju tri klizišta na putu Temska – Topli Do, i za rekonstrukciju dela Trga, koja je započeta uređenjem Ulice Branka Radičevića”- kaže Svilarov.

Kao i svake godine realizovaće se programi redovnog održavanja gde se pored manjih poslova često asfaltiraju duže deonice puteva. Prema programu nekategorisanih puteva, obično, u desetak do petnaest sela svake godine se popravljaju atarski putevi. Po svemu sudeći i ova godina će biti vrlo ambiciozna i investiciono vrlo aktivna, zaključio je Svilarov.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker