Pirot - Mali Jerusalim

Slava Manastira Svetog Đorđa u Temskoj

Jedna od najvećih svetinja pirotskog kraja ali i ovog dela Srbije, Manastir Sveti Đorđe u Temskoj obeležava manastirsku slavu Svetog Đorđa.

ACA_4400_resize

Tim povodom večeras je održano bdenije kojem je prisustvovao veliki broj vernika.

ACA_4440_resize

Kolačar ovogodišnje slave je opština Pirot.

ACA_4428_resize

U nedelju od 8 sati biće održana liturgija na kojoj bi trebalo da prisustvuje i vladika niški Jovan. Biće organizovano i sečenje slavskog kolača.

ACA_4426_resize

Sveti Đorđe, ili Đurđic jedna je od najčešćih slava Srba. Svetog Georgija crkva pominje kao velikomučenika i borca za hrišćanstvo. Sveti Georgije odbio je poslušnost caru Dioklecijanu, poznatom progonitelju hrišćana nakon čega je pogubljen 303. godine.

ACA_4435_resize

Poznat je po tome da je čak i carevu ženu Aleksandru uspeo da preobrati u hrišćanstvo, pa su oboje osuđeni na smrt odsecanjem glave.

ACA_4451_resize

Upravo zbog ovog herojskog čina, Sveti Georgije je na pravoslavnim ikonama i freskama predstavljan na konju sa krstastim mačem kako ubija aždaju, koja je zapravo simbol paganske vere.

ACA_4415_resize

Sveti Georgije je veoma poštovan u našem narodu i slavi se dva puta godišnje. Jednom 16. novembra kao praznik prenosa moštiju svetitelja, Đurđic, i drugi put 6. maja kada se obeležava dan njegove smrti, Đurđevdan.

ACA_4433_resize

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker