Gradska hronika

Škola političkog izbornog sistema – Edukacija građana o izbornom procesu

U organizaciji Nacionalne koalicije za decentralizaciju u Pirotu se održava peta Škola političkog  izbornog sisitema. Polaznici škole upoznaju se sa političkim sistemom, načinom iznalaženja dobrih ideja, alternativnim izbornim sistemima i evropskom praksom. Pored ostalog, teme predavanja su  i decentralizacija kao i legalnost i legitimitet procesa prijavljivanja stranaka i kandidata. Cilj ovog projekta je da se građanima približe teme koje se odnose na izborni sistem, političko oktruženje kao i izazovi i mogućnosti za sprovođenje kvalitetnih unapređenja postojećeg političkog i izbornog sistema.

Tadija Mitić, projekt koordinator Nacionalne koalicije za decentralizaciju kaže da je izborna reforma  neophodna ali da  je to dugotrajan process koji se sigurno neće dogoditi do kraja ove decenije. Ovaj projekat edukacije građana je ustvari razmena mišljenja, prepoznavanje problema i kreiranje predloga u cilju uspostavljanja drugačijeg mehanizma i  pristupa izbornom procesu.  “Predstoje nam lokalni izbori gde će građani  glasati ali ne znaju ko će konkretno voditi njihovu zajednicu. Zato NKD zagovara reformu izbornog procesa.  Kroz ove edukacije želimo da pošaljemo poruku da je neophodno da imamo tu vrstu realne demokratije gde ćemo znati gde je naš glas otišao” – kaže Mitić.

Predavači  na radionicama su profesori sa Fakulteta političkih nauka koji su upućeni u izborni proces  i raspolažu podacima iz monitoringa sa prethodnih  izbora.

Škola političkog  izbornog sisitema održana je u šest gradova u Srbiji sa preko 100 učesnika, predstavnika civilnog sektora, političkih partija i običnih građana,  različite obrazovne i starosne strukture.  “Ne možemo odstupati od sveta, razvoj tehnologije, razvoj društva, društveno – sociološka pomeranja  na globalnom nivou, utiču na to da se i kod nas moraju dogoditi promene. Ova škola je odličan povod da ljudi dođu, upoznaju se sa konkretnim stanjem i iznesu svoje mišljenje i stavove. Izuzetno je važno da imamo kulturu dijaloga i da jedni sa drugima razgovaramo o tome kakav izborni proces u budućnosti  želimo” – zaključio je Tadija Mitić, projekt coordinator NKD-a.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker