Gradska hronika

SKGO – Lokalne samouprave u vanrednim situacijama

Povodom vanredne situacije zbog katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju tokom maja meseca, 10. jula 2014. godine održana je Treća sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) u proširenom sastavu.

U radu sednice pored predstavnika 25 gradova i opština, učestvovali su i Kori Udovički, potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Marko Blagojević, direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja i Đorđe Babić, zamenik načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Kao član predsedništva SKGO sednici je prisustvovao i predsednik opštine Pirot, mr Vladan Vasić.

_NMN0090_1200x800Tema proširene sednice Predsedništva bila je analiza nadležnosti i kapaciteta jedinica lokalne samouprave za upravljanje vanrednim situacijama i formulisanje stavova i predloga SKGO za Donatorsku konferenciju za otklanjanje posledica poplava u Srbiji i BiH, koja će biti održana u Briselu (16. jula) na ministarskom nivou.

Prof. dr Zoran Perišić, predsednik SKGO i gradonačelnik Niša u uvodnom delu skupa je izjavio da je SKGO prilikom poplava pokazala da može da odgovori zahtevima u vanrednoj situaciji u kojoj je bila cela Srbija, i istakao da će današnji sastanak doprineti da se na najbolji način iskoriste kapaciteti SKGO, da se utvrde pravci delovanja, da ne bi došlo do preplitanja nadležnosti ili nejasnoća u funkcionisanju lokalnih samouprava u slučaju vanrednih situacija.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički je rekla da ulaganje u preventivu od prirodnih katastrofa spada u visoki prioritet, tako da se nešto od današnje potrošnje mora štedeti i ulagati u preventivu.

KoriOna je ocenila da prilikom poplava nije skoro ništa urađeno na primeni strategije iz 2011. godine, koja je po njenim rečima jako dobra. Udovički je pohvalila međusobnu saradnju lokalnih zajednica, i njihovu saradnju s Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Takođe, ministarka Udovički je najavila da će uskoro predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave krenuti u obilazak lokalnih samouprava u cilju boljeg upoznavanja potreba gradova i opština.

SKGOMarko Blagojević, direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja je izjavio da Srbija može da očekuje 250 miliona evra bespovratne međunarodne pomoći za obnovu od poplava i ukazao da međunarodne donacije treba pažljivo koristiti jer će biti znatno manje od vrednosti štete od poplave: “To je znatno manje od štete koja je procenjena na ukupno 1,7 milijardi, od čega je oko pola direktna šteta, a pola gubici koji su nastali ili će nastati kao posledica poplava”. Blagojević je istakao da će najveći deo pomoći doći iz Evropske unije. Dodao je da su ga na pripremnom sastanku pozitivno iznenadili Švajcarska i Nemačka, koji su najavili pomoć veću od očekivane.

Blagojević je ukazao da, bez podataka o kategorizaciji štete, nije moguće utvrditi kolika će pomoć biti isplaćena. Kako je naveo, situacija je čista s kućama koje su se srušile ili će biti srušene – ima ih 400, a obnavljanje više od polovine biće plaćeno međunarodnim donacijama. Prema njegovim rečima, svako domaćinstvo koje je pretrpelo materijalnu štetu dobiće materijalnu pomoć ili kao nadoknadu za ono što je već potrošilo, ili za ono što će tek uložiti u renoviranje. Taj novac će biti deljen na osnovu kategorizacije štete, odnosno na osnovu veličine objekta.

Prisutnima je i Prof. dr Želimir Krešetović, sa Fakulteta za bezbednost predstavio Analizu nadležnosti i kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti upravljanja vanrednim situacijama.

Predsedništvo je usvojilo Platformu za učešće predstavnika SKGO na Donatorskoj konferenciji za otklanjanje posledica poplava u Srbiji i BiH.

Izvor: SKGO

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker