Gradska hronika

Sindikati: Odluka o nastavku štrajka u ponedeljak

Na juče održanom sastanku u Ministarstvu privrede, povodom situacije u fabrici AHA Mura – Prvi maj, svi učesnici sastanka su pokazali spremnost da pomognu da se stanje u pirotskoj fabrici poboljša i dovede u stanje kako bi proizvodnja normalno funkcionisala, a radnici primali platu, saglasni su predstavnici sindikata ASNS i Nezavisnost koji su takođe prisustvovali sastanku.

wpid-wpid-srb-prvi-maj-pirot-620x350.jpegSvesni da je puno vremena prošlo, a da je za pronalazak rešenja ostalo malo vremena, predstavnici Ministarstva privrede su sa stečajnim upravnikom iz Slovenije i predstavnikom banke iz Slovenije iskristalisali dve varijante za spas pirotske fabrike.

Zahtev Ministarstva privrede i stečajnog upravnika je da se radnici u ponedeljak vrate na posao.

Jedan od zaključaka sa sastanka koji smo održali u ministarstvu je da se u ponedeljak vratimo na posao i prekinemo sa štrajkom, kako bi još jednom poslali poruku da želimo da radimo i što je još važnije sačuvamo kupce. Odluku nismo doneli, jer smatram da pojedinac ne može da donese takvu odluku, pa ćemo shodno tome u ponedeljak u 7 sati ujutru održati sastanak sa radnicima i doneti zajednički stav – izjavio je danas Pirotskim vestima, Vladica Marinković, poverenik ASNS-a.

Mojci Lukančič dat rok do kraja naredne nedelje za uplatu 5 miliona eura.

Pored varijante da Mojca Lukančič izvrši dokapitalizaciju, na sastanku je predložena i druga varijanta koja podrazumeva da se ukoliko ova prva propadne, da se oslobodi deo depozita od subvencija koji je uplaćen kod SBER banke, što podrazumeva podnošenje dodatnih garancije od strane slovenačke SID banke. Oslobađanjem dela depozita pokrenuli bi proizvodnju, isplatili bi zaostale zarade radnicima i izmirili dugovanja prema ključnim dobavljačima – kazao je Marinković i dodao da je poslednja isplaćena zarada za drugu trećinu juna meseca.

A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker