Lokalna samouprava

Setva pšenice u punom jeku, uslovi veoma povoljni

Za razliku od prethodne dve godine, kada je zbod dugotrajne suše znatno bila otežana setva ozimih strnih žita, ove godine poljoprivdnici mogu biti zadovoljni uslovima za rad. Povoljne vremenske prilike i dovoljno vlage u zemljištu omogućavaju da jesenja setva bude završena u optimalnom roku, za pirotsko područje do sredine novembra. U Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu savetuju da odmah posle berbe kukuruza, koja je na većini parcela završena, treba početi sa pripremom i obradom zemljišta kako bi se setva blagovremeno završila.

Olivera Gavrilović, stručni saradnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj službi u Pirotu, kaže da je ovaj period izuzetno povoljan za setvu pšenice i ozimih strnih žita. Dovoljna količina padavina je omogućila kvalitetnu i blagovremenu obradu zemljišta.

“Sitacija je trenutno šarolika, neke su parcele već zasejane, a neke su još uvek pod kukuruzom. Na nekim mestima registrujemo nicanje ječma i pšenice i u fazi su jednog do dva lista. Istakla bih da poljoprivrednici strogo treba da vode računa o sortama koje biraju. Zavisi od toga da li će se koristiti za ishranu životinja, ili kvaltetnije sorte, A klase, kao hlebno žito. Naši poljoprivrednici odlično znaju šta treba da urade da bi, kasnije, prinosi bili zadovoljavajući. Treba dodati dovoljno đubriva na vreme, pre dubokog oranja. Naša je preporuka da se upotrebi, jeste malo skuplje, ali se manje količine koriste po hektaru, MAP đubrivo koje nema azota, a poseduje fosfor i kalijum i uz to ide još pedeset kiliograma uree po hektaru”- izjavila je, za Pirotske vesti, Gavrilovićeva.

Da bi se dobio dobar sklop biljaka na parceli važna je količina semena koja se kreće od dvesta dvadeset do dvesta pedeset kilograma. Takođe, setvena norma zavisi i od vrste mehanizacije koja se koristi. Nije isto ako se koristi ciklon gde treba povećati normu zbog neravnomerne setve, ili sejalica za sitnozrne kulture koja je preciznija.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker