Gradska hronika

Seljani iz okoline Pirota piju vodu punu fekalija

U selima koja su sama pravila kaptaže i razvlačila mrežu, nastavljaju se višegodišnji problemi. Zašto meštani ne pristaju na ugradnju merača potrošnje i plaćanje računa Javnom preduzeću?

srb-vodovodi

I ovoga leta, mnoga ovdašnja sela, koja sama brinu o svojim vodovodima, po pravilu su žedna ili, u najboljem slučaju, piju neispravnu, odnosno vodu punu fekalija, pa je pravo čudo da se još nije „zapatila“ kakva zaraza. Konkretno, u selima koja su sama pravila instalacije i kaptaže, a nemaju vodomere, niti žele da ih ugrade i predaju JP „Vodovod“ – da, kako kažu, ne bi kupovali vlastitu vodu – žedni su i ljudi, i stoka.

Tamo gde vode povremeno ima, kao po pravilu, odvijaju se pravi mali ratovi među zavađenim meštanima, neretko i rođacima. Dok je jednima važije da napoje stoku, drugi bi da zaliju cveće ili obave oba posla. Istovremeno, oni iz nižih delova sela uvek su na meti komšija sa okolnih vrhova i čuka, kod kojih voda iz zapuštenih rezervoara i ne dopire… Nažalost, mnoge svađe oko vode završe i na sudu!

– Čim se isprazni seoska kaptaža, zavrne se ventil i sledećih pola dana ili čitav dan smo bez kapi vode. Nema ni za stoku, ni za nas… Srećom, pijaće vode ima ne seoskoj česmi koja je van sistema, tako da imamo bar grlo da okvasimo. Inače, kada se napuni kaptaža, seoski kmet odvrne ventil, pa svako puni plastičnu burad, kante, dotrajale kade i slične sudove, kako bi imao bar da se opere i stoku da napoji. U takvoj situaciji, najteže je starijima, koji sa česme ne mogu sebi da donesu ni vodu za piće – kaže Slađana Živković iz Oreovice.

Slična priča može se čuti i od Zorice Lazarević iz Pokrovenika koja, po četiri-pet puta dnevno, na leđima donosi vodu sa izvora Vlavac. Ovde je neko, nedavno – iz revolta, kada je video da njegov komšija u nižem delu sela, pod okriljem mraka, zaliva baštu – sekirom presekao glavni seoski vod.

U Dobrom Dolu, gde takođe imaju svoj vodovod, žitelji već tridesetak godina piju neispravnu vodu…

Kolika god suša bila, vode u ovom kraju ima dovoljno, ali je valja racionalno koristiti. U to su se – tvrde u pirotskom JP „Vodovod“ – i ovog leta uverili potrošači u gradu.

– Sve instalacije koje su pravili sami meštani, po pravilu, ugrađene su nestručno. Dovodna creva, mahom neodgovarajućeg prečnika, ukopana su plitko, dok su spojevi nestručno povezani, a onda je, na sve to, svako „kačio“ svoje instalacije tamo gde mu najviše odgovara. Zbog toga su gubici na tim i takvim mrežama veliki, pa iz malih kaptaža, koje su takođe nestručno pravljene i ne održavaju se, do sela dotiču veoma male količine vode. Ovo je posebno izraženo prilikom prvih suša… Inače, do sada smo preuzeli 16 seoskih vodovoda, održavamo ih i u svim selima garantujemo redovno snabdevanje prvoklasnom, čistom pitkom vodom. Ali, ugradili smo i vodomere, ljudi plaćaju ono što potroše i nema bilo kakvih problema – zaključuje Zoran Nikolić, direktor pirotskog „Vodovoda“, dodajući da poslednjih meseci imaju povećan broj zahteva za preuzimanje seoskih vodovoda.

Izvor: Vecernje novosti

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Dali to znaci da bi vodomeri automatski obezbedili zdravu vodu za piće? Nisam znao da vodomeri u sebi zadrže prečišćivače, mislio sam da služe za merenje potrošnje vode! O čemu vi pričate?

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker