Lokalna samouprava

Sednica Skupštine grada: U proceduri usvajanje važnih planskih dokumenata i odluka

Pred odbornicima Skupštine grada Pirota, na sutrašnjoj sednici, naći će se nekoliko izuzetno važnih tema. Većnici grada dali su svoju saglasnost na Prostorni plan grada Pirota kao dokument od posebnog značaja, nekoliko odluka, takođe, iz oblasti urbanizma i planiranja, kao što su planovi generalne regulacije “Krupac”, “Sukovo”, “Kitka” i Plan detaljne regulacije za solarno postrojenje na teritoriji Dobrog Dola. S obzirom na važnost ovih pitanja, kao i ostalih tema dnevnog reda, očekuje se da i odbornici daju svoje glasove, kaže predsednica Skupštine grada, dr Milena Dimitrijević.

“Prva tačka dnevnog reda je donošenje Prostornog plana grada Pirota. To je krovni planski dokument prostornog razvoja grada. U pogledu prostornog razvoja i vizije grada Pirot nastoji da bude konkurentan grad, funkcionalano integrisan u okruženju, očuvanog i zaštićenog kulturnog nasleđa, kvalitetne životne sredine sa razvijenom infrastrukturom, privredom i institucijama. Odluka o izradi Plana doneta je još u martu 2019. godine, i hoću da istaknem koliko je dugo trajala priprema. Zato je tako detaljan, dokumentovan i sa mnogo podataka. To je Prostorni plan do 2035. godine. Rađen je tako dugo da bi bio što kvalitetniji, a poznato je da je površina koju Pirot zauzima treća po razuđenosti u Srbiji. Planom se obuhvataju, čak, 1.232 kvadratna kilometra prostora sa 74 katastarske opštine”- kaže dr Dimitrijević.

Predsednica Skupštine, dr Milena Dimitrijević, ističe da je pored planova detaljne regulacije “Krupac”, “Sukovo” i “Kitka”, veoma važan plan za solarno postrojenje na katastarskoj parceli Dobri Do.

“Za razvoj našeg grada, obnovljive izvore energije je vrlo važan Plan detaljne regulacije za solarno postrojenje u Dobrom Dolu. Reč je o inicijativi jedne francuske kompanije da na površini od 111 hektara izgradi solarnu elektranu. To je velika stvar za ovaj deo Srbije i naš grad, jer ćemo na taj način dati veliki doprinos zaštiti životne sredine i ovo je odličan projekat koji će lokalna samouprava maksimalno podržati”.

Jedna od tema koja je, takodje, veoma važna u cilju smanjenja nezaposlenosti jeste trogodišnji Lokalni akcioni plan zapošljavanja.

“Planom su utvrđeni programi i mere koje će se realizovati u trogodišnjem periodu. Reč je o javnim radovima, stučnoj praksi, subvencijama za samozapošljavanje i obukama za deficitarna zanimanja. To se finasira iz budžeta grada. Za ovu godinu izdvojeno je 19 miliona dinara, a naredne dve godine po 19,5 miliona. Programima će biti obuhvaćeno 367 nezaposlenih lica”- izjavila je predsednica Skupštine grada, dr Milena Dimitrijević.

Odbornici će, pored ostalog, razmatrati  odluke iz imovinsko pravne regulative, Odluku o prenameni objekta Poljoprivredne, savetodavne i stručne službe, pristupanje izradi Odluke o mesnim zajednicama, utvrđivanje radnog vremena Apotekarske ustanove Pirot i izmenu Programa poslovanja JP “Komunalac”.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker