Gradska hronika

Samostalni sindikat Tigra a.d. traži pomoć Vlade

Samostalni sindikat Tigra a.d. danas se još jednom obratio Vladi Republike Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću sa molbom da se aktivnije uključe u rešavanje problema u kojima se nalazi ova kompanija.

wpid-Tigar-upravna-zgrada-1024x565.jpgDopis Vladi Republike Srbije prenosimo u celini.

Obraćamo Vam se po ko zna koji put sa molbom da se uključite u rešavanje problema u kojima se nalazi naša Kompanija. U toku prošle godine u više navrata obraćali smo se lično Vama kao prvom poptredsedniku vlade i nekome koji je sa svojim potezima zadobio ogromno poverenje građana Srbije kao i radnika “Tigra”. Sada Vam se obraćamo kao predsedniku Vlade. Već je notorna činjenica da se “Tigar” nalazi u agoniji i pored kapaciteta koje poseduje kao i pored  evidentnih rezultata koje je postigao u prošloj poslovnoj godini sa dolaskom novog generalnog direktora Nebojše Đenadića. Ovakvi poslovni rezulati su omogućili da firma ne bude ugašena. Oni se ogledaju u poštovanju obaveza prema kupcima, redovnom plaćanju obaveza prema državi i strpljenju zaposlenih kada je reč o kašnjenju 3 zarade. Možda je u ovom trenutku neprimereno, ali moramo da istaknemo da je “Tigar” u katastrofalnim poplavama donirao građanima Srbije gumenu čizmu čija je protivvrednost  oko 30 miliona dinara.

Međutim, sve se teže organizuje proces proizvodnje zbog nedostatka sirovina odnosno obrtnih sredstava za te sirovine. Veliki problem je nastao nakon naloga bivšeg ministra privrede Saše Radulovića da se poslovni račun “Tigra” blokira 1.novembra 2013.godine. To je trajalo do 21.marta 2014. i u tom vremenskom periodu blokada poslovnog računa nanela je ogromne štete poslovanju. Dato je, naime, oko 6 milona EUR za izlazak iz blokade što je “Tigar” koji se nalazio u ionako katastrofalnoj situaciji, dovelo do potpunog kolapsa. Još jedna novonastala situacija dovela je do velikog nezadovoljstva zaposlenih. Radi se o neoverenim zdravstvenim knjižicama od 1.jula ove godine za pet poslovnih entiteta.

Napominjemo da je u “Tigru” urađen UPPR i predat Prirednom sudu Niš i očekuje se njegovo usvajanje. U UPPR su ugrađene 3 neisplaćene zarade koje će biti isplaćene u predviđenim rokovima.

Počev od novembra meseca 2013.godina na sijaset adresa u Vladi Republike Srbije, pre svega najvišim funkcionerima, poslato je preko 20 e-mail-ova u kojima su, u različitim formama, izlagani problemi koji opterećuju “Tigar” i zahtevana je hitna pomoć. E-mail-ovi slične sadržine slati su i različitim instancama u regionu, predsedniku opštine Vladanu Vasiću (koji je u velikoj meri pomogao u najkritičnijem trenutku) i narodnom poslaniku iz Srpske napredne stranke Radmilu Kostiću koji je upriličio nekoliko sastanaka u Ministarstvu privrede, sa ministrom i državnim sekretarom. Mnogi državni funkcioneri odnosno visoki funkcioneri Srpske napredne strane (I.Mirović, A.Vulin, M.Đeletović, Z.Babić i predsednik Privredne komore Srbije Ž.Sertić) posetili su “Tigar” u toku predizborne kampanje. Oni su videli da je “Tigar” sposoban da i dalje bude izuzetno značajan činilac u regionu a takođe i jedan od najvećih izvoznika u Srbiji. Tom prilikom su dali maksimalnu podršku Samostalnom sindikatu za njegova zalaganja u rešavanju problema sa kojima se “Tigar” susreće. Tada su dali puno obećanja koja ih izgleda nisu uopšte obavezivala. To shvatamo kao klasični obrazac predizbornog marketinga ali, nakon formiranja Vlade na čijem ste Vi čelu, stvari bi trebalo da budu bitno drugačije. Odnosno, Vaše reči treba da budu pretočene u delo, što se do dana današnjeg ne vidi na konkretnom primeru “Tigra”.

Zato Vas molimo da u što kraćem roku – hitno primite delegaciju “Tigra”a.d. sastavljenu od predstavnika rukovodstva I Samostalnog sindikata koja bi Vas detaljno upoznala sa trenutnom finansijskom situacijom I problemima sa kojima se suočava korporacija sa 1650 zaposlenih.U slučaju da Vi lično niste u mogućnosti da nas primite, molimo Vas da zaduzite lice koje će primiti našu delegaciju.

Naši zahtevi su sledeći: radi očuvanja “Tigra” potrebno je izdvojiti odredjena finansijska sredstva kao pozajmicu koja bi se iskoristila isključivo za kupovinu sirovina; da se ministarstva privrede, finansija i pravde uključe u započeti proces usvajanja UPPR-a kod Privrednog suda u Nišu.

Želimo da Vas ovom predstavkom upoznamo sa time da se garnitura bivšeg rukovodstva koja je katastrofalnim poslovnim potezima, prekomernim odnosno besmislenim zaduživanjem i isplaćivanjem astronomskih i nezamislivih menadžerskih dodataka za nikakve poslovne rezulate dovela nekada jednu od najuspešnijih firmi u zemlji do prosjačkog štapa i potpunog ćorsokaka, sada drznula da uloži prigovor na UPPR za svoju bivšu (i sadašnju firmu!!) za neisplaćena potrazivanja nastala po osnovu nadoknada za rad u Upravnom I Nadzornom odboru nastala u periodu od aprila 2010. do marta 2013. godine.

Na kraju pružamo Vam bezrezevnu podršku u sprovođenju ekonomskih reformi, a radi boljeg života budućih generacija.

SAMOSTALNI SINDIKAT

“TIGAR” a.d. -PIROT

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker