Gradska hronika

Salon knjige i grafike: Dodeljena sajamska priznanja “Sveti trifun”, “Loza” i “Šara”

Danas su,  na 20. po redu Salonu knjige i grafike dodeljena  tradicionalna priznanja učesnicima  ove svetkovine knjige.Proglašeni su i pobednici konkursa za kratku priču.

Prema odluci Žirija:Nadice Kostić, Dr Suzane Jovanović, Ljubiše Ćirića i Aleksandra Šarovića, nagradu “Sveti Trifun” za kompletnu produkciju dobilo je IP “Data status”, iz Beograda.  nagrada “Loza”, za pojedinačno izdanje koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu, pripala je kompaniji “Novosti” iz Beograda za ostvarenje “100 mojih portreta” Matije Bećkovića. Priznanuje “Šara”, koje se dodeljuje za estetsko-tehnološki tretman knjige, prema odluci Žirija pripalo je  IP “Pčelica” iz Čačka, koje već dve decenije učetsvuje na našem salonu.

Najuspešnijim izlagačima priznanja je uručio  gradonačelmnik mr Vladan Vasić, poručujući tom prilikom da je Salon svojevrasni praznik za naš grad i da će lokalna vlast i dalje podržavati ovu kulturnu manifestaciju.

Proteklih godina smo pokazali da negujemo knjigu, i da negujemo nove generacije mladih čitalaca-zaključio je gradonačelnik.

Žiri konkursa za kratku priču, koji su činili prijatelji Salona , književnici Goran Gocić i Dejan Stojiljković, proglasio je najuspešnija ostvarenja. Prvu nagradu u iznosu od 20 hiljada dinara za priču “Rekvijem za sporedne” dobila je Maša Pripotko iz Pančeva.  Drugu nagradu u iznosu od 15 hiljada dobio je Srđan Stojiljković iz Niša, za priču “Brdo”, dok je treća nagrada i 10 hiljada dinara pripala Stamenu Milovanoviću  takođe iz niša za priču “Inađžija.

Kako e kazao stojiljković, konkurs za kratku priču proteklih godina postao je regionalan jer su počele da pristižu priče i iz zemalja u okruženju, a jedna od njih je ove godine prispela iz Rijeke. Salon knjige i grafike se završava sutra.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker