Lokalna samouprava

Sa preko milion evra pomogli pokretanje 360 malih biznisa

Nemačka organizacija HELP i opština Pirot u proteklih nekoliko godina kroz program podrške početnicima u biznisu, za pokretanje novih biznisa dali su subvencije u iznosu od preko milion evra, a ovaj vid pomoći dobilo je preko 360 korisnika. Danas su ugovore o pomoći potpisala još 37 budućih preduzetnika, a pomoć od 15.000 evra dobiće i jedna kooperativa koju su napravili pirotski pčelari kako bi osavremenili proizvodnju i izvezli još veće količine meda na tržište Evrope.

Po rečima Maše Bubanje, iz HELP-a, ovo je već osma godina kako ova nemačka organizacija sarađuje sa opštinom Pirot u cilju smanjenja siromaštva kroz podsticaje razvoju preduzetništva i pokretanju malih biznisa.

-Danas smo potpisali ugovore sa korisnicima najnovijeg poziva. Reč je o ukupno 37 individualnih korisnika, kao i o jednoj kooperativi-kazala je Bubanja.

help

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kazao je da je zahvaljujući odličnoj saradnji opštine Pirot sa HELP-om, do sada u pokretanje novih biznisa uloženo više od milion evra.

-Saradnja sa HELP-om je odlična, ovo je osmi ciklus saradnje. Do sada smo podržali preko 360 korisnika, od čega je opština Pirot učestvovala sa 30 procenata, a ostatak je obezbedio HELP. To znači da smo mi unapredili poslovanje nekih 300 porodica čime je smanjena nezaposlenost, a rešeni i mnogi loši socijalni statusi naših sugrađana-kazao je Vasić.

Među potpisnicima je 16 žena, a od ukupno 37 korisnika grantova u oporemi 12 je Roma (tri Romkinje). Od ukupnog broja podržanih u ovom ciklusu i to 20 grantova po 2.400,00 i 17 grantova po 1.200,00 evra, baviće se poljoprivredom njih 14, uslugama 12, a zanatskim delatnostima 11 korisnika.

Ovo je osmi projekat koji Help u saradnji sa Opštinom Pirot sprovodi od 2013.  do kraja 2016. godine. Ukupna vrednost realizovanih projekata u Pirotu iznosi više od milion evra, u čemu je Opština učestvovala sa oko 30 procenata. Tako zahvaljujući redovnoj donatorskoj podršci naročito nemačke vlade, u ovom momentu u Pirotu brojimo tri kooperative odnosno udruženja (peglana kobasica, sakupljanje sekundarnih sirovina, pčelarstvo), 366 pojedinačnih grantova, više od pedeset stručnih obuka i druge aktivnosti umrežavanja.

Do kraja ovog projektnog ciklusa 2016. godine, biće održan još jedan konkurs za grantove u opremi, i organizovane setovi poslovnih i stručnih obuka.

 

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker