Gradska hronika

Ruski đaci došli u Pirot

U okviru projekta saradnja pirotske Gimnazije i škole 664. iz Sankt Peterburga pod nazivom “Duša Slovenska” danas je za ruske đake koji su doputovali u Pirotu priređen prijem u svečanoj sali opštine Pirot, kao i u svečanoj sali Gimnazije gde su se gostima obratili domaćini – direktor Gimnazije Bratislav Krstić i član Opštinskog veća Boban Nikolić.

_DSC1140

Direktor Krstić kazao je da ova sradnja traje već četiri godine i izrazio nadu da će trajati još dugo.

-Siguran sam da će se đaci iz Rusije lepo provesti u gradu i da će se upoznati sa kulturom, tradicijom, jezikom, i naravno našim obrazovnim sistemom. Želim da izrazim zahvalnost lokalnoj samoupravi koja nam je uvek izlazila u susret kada je reč o ovakvim projektima-kaže Krstić.

Pomoćnica direktora škole 664. Jelena Evgenijevna Pozdejeva kazala je da je cilj ove posete da se đacima koji uče ruski jezik u Pirotu pomogne da što bolje savladaju ovaj jezik upravo kroz konverzaciju i druženje sa đacima iz Rusije kojima je ruski maternji jezik.

-Naša dva naroda imaju iste korene, a jedna od glavnih karakternih osobina naših nacija jeste gostoprimljivost i milosrđe. Imaćemo priliku i da se upoznamo sa vašim jezikom, kulturom i tradicijom tako da verujem da ćemo iz vaše zemlje i Pirota poneti samo pozitivne impresije-kazala je Pozdejeva.rusi

Član Opštinskog veća Boban Nikolić pozdravio je sve đake iz Rusije u ime opštine Pirot.

-Pirot sigurno nije lep kao Sankt Peterburg ali ima svoju toplinu, svoju istoriju, čari i znamenitosti i nadam se da ćete se prijatno osećati u našem gradu u narednih nekoliko dana. Opština Pirot podržava aktivnosti škola na međunarodnom planu, posebno Gimnazije koja ima dugu saradnju osim sa vašom školom i sa školom iz Francuske, Klermon-Ferana-kazao je Nikolić.

 

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker