Bela Palanka

Rokenrol u Beloj Palanci – Sećanje na jedno vreme

Izašla je iz štampe knjiga Rokenrol u Beloj Palanci, autora Negovana Jocića, pedagoga, psihologa, muzičara i pisca kojem je ovo osamnaesta po redu  knjiga koju je napisao. Knjiga sadrži istorijski prikaz rokenrola u Beloj Palanci, od šezdesetih godina do danas i ujedno je pokušaj da se sačuva od zaborava vreme koje se živelo uz ovaj muzički pravac i za njega.

Autor Negovan Jocić kaže da je  “Rokenrol u Beloj Palanci”  knjiga  o muzici uopšte na ovim prostorima i o događajima vezanim za muziku i modu. Na početku knjige Rokenrol u Beloj Palanci novinar Bora Rajković opisao je muzički period u Beloj Palanci od kraja drugog svetskog rata do pojave rokenrola. Knjigu čini skup intervjua sa muzičarima i drugim ljudima koji su bili učesnici i svedoci svega što je bilo vezano za muziku. “Knjiga ima preko 160 strana i predstavlja solidnu sliku o rokenrolu od pojave do danas. Interesantno je da su se i u malenoj Palanci reflektovali skoro svi značajni i aktuelni muzički stilovi i pravci koji su se pojavljivali na tada jugoslovenskoj i svetskoj pozornici. Gledano hronološki tako su se se i grupe pojavljivale, počev od onih koje su svirale tvist I laki rokenrol do onih koje su svirale teški rok. Moja grupa Istok, na primer, svirala je ritam i bluz. To je period kada su se na sceni pojavili Klepton, Hendriks, Santana i drugi” kaže, Negovan Jocić.

Prva Belopalanačka grupa zvala se VIS Karneoli i bila je jedna od najkvalitetnijih grupa.  Naročito šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, pa i kasnije, rokenrol je ljudima mnogo više značio nego danas. Muzika je okupljala  omladinu i naročito u letnjim mesecima igranke su uveče bile jedina i najvažnija zabava i mesto druženja. Rokenrol je bio kako kvalitetna muzika isto tako i ideja odnosno  duhovna stvar koja je držala ljude na okupu.

I dok danas kada se pojavi neki hit u svetu I skoro istog dana bude prisutan na svim tačkama planete, šezdesetih godina bilo je potrebno i nekoliko godina da prođe dok nije neka uspešna muzička kompozicija došla kod nas i postala popularna, priseća se autor.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker