Foto vest

Rodila banana u Pirotu! Berba na jesen

U dvorištu porodice Petrović rodila je – banana. Iako karakteristična za tropske krajeve, banana nekad, doduše izuzetno retko, može da rodi i u krajevima sa umerenom klimom. U našoj zemlji je bilo par zabeleženih slučajeva, ali, kako kažu Petrovići, nikada se nije desilo da već posle tri godine bude prvi rod.

Ana Petrović i njen suprug Danijel kažu da su bili izuzetno iznenađeni kada su videli plodove banane na drvetu koje su zasadili iz čiste radoznalosti pre tri godine u svom dvorištu.

-Bananu smo zasadili pre tri godine, majka iz Leskovca mi je poslala koren i ideja je bila da to više bude dekorativnog karaktera. Nikako nismo očekivali da će i da rodi, a naročito smo bili iznenađeni činjenicom da je rodila već nakon samo tri godine. Našli smo na internetu da je u Sremu rodila banana ali tek nakon šest godina. Za sada ima dvadesetak plodova ali se vrlo brzo otpadanjem listova pojavljuju novi plodovi tako da očekujemo da ćemo za neki mesec, verovatno na jesen, imati i berbu banana u Pirotu-kaže Danijel za Pirotske vesti.

Ana kaže da je, kada je reč o održavanju stabla, najveći problem sačuvati ga od mraza tokom zime.

-Zimi je zaista važno drvo zaštititi od mraza i veoma niskih temperatura. Suprug to svake zime radi uspešno i evo dočekali smo i prve plodove-kaže Ana.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker