IntervjuKultura

“Rođena da se bori” – knjiga koja će uzburkati duhove, ali i pomoći mnogima da pobede kada je najteže

Mlada i veoma talentovana Piroćanka Hristina Jovanović, master psihologije, svoja iskustva tokom volontiranja u Zavodu za mentalno zdravlje u Nišu pretočila je u knjigu “Rođena da se bori”. Hristina kaže da je tokom svog boravka i rada u ovoj ustanovi videla da se ogroman broj mladih osoba svakodnevno suočava sa ozbiljnim problemima poput depresije, bulimije, posebno se sa ovakvim vrlo ozbiljnim problemima suočavaju devojke, pa je i namera ove naše sugrađanke da putem ove knjige koja već sada pretenduje da bude pravi bestseler, pomogne mnogim mladim osobama koje se suočavaju sa ozbiljnim problemima, a nemaju kome da se povere, da porazgovaraju i potraže izlaz iz naizgled bezizlazne situacije. 

U razgovoru za Pirotske vesti Hristina kaže da je to i cilj ove knjige koja se bazira na istinitoj priči o životu devojke koja se suočava sa bulimijom, veoma ozbiljnom bolešću modernog doba, da se oni koji je čitaju, i imaju probleme, ohrabre da se najpre suoče, a na kraju izađu kao pobednici, dok će drugima pomoći preventivno. 

Hristina je od malena umetnička duša, dugo se bavila slikanjem – uljem na platnu a uporedo i pisanjem. Pre dve godine, kada je studije psihologije privela kraju, dobila je vreme za pisanje, ali i inspiraciju. Tada je i počela da radi na pomenutoj knjizi koja je već ugledala svetlost dana u izdanju “Pi Pressa”, pirotske izdavačke kuće.

-U knjizi su opisani problemi i “pakao” kroz koji prolazi devojka koja boluje od bulimije, bolesti karakteristične za moderno doba, a koja, uz depresiju i druge slične bolesti koje su karakteristične za modernu mlađu populaciju, posebno devojke koje su i najugroženije, poprima gotovo epidemijske razmere. Nažalost, malo se i nedovoljno o tome govori, a tokom svog boravka u Zavodu za mentalno zdravlje, videla sam da ogroman broj mladih ljudi ima ozbiljne probleme. Takve probleme imaju i moji vršnjaci, moje poznanice pa je moja namera da im kroz knjigu pomognem da reše svoje probleme, ili bar ohrabrim da se uhvate u koštac sa problemima i izađu na pravi put-kaže Hristina.

Hristina kaže da njega knjiga, iako je tek izašla iz štampe, izaziva ogromno interesovanje, prve kritike su izuzetne, a za sada može da se nabavi narudžbinom preko Instagram naloga “Rođena da se bori”.

U planu je da se uskoro organizuje i promocija ove knjige u Pirotu, ali i drugim gradovima, a za sada se knjiga može kupiti i u prodavnici “MM Džunić” preko puta OŠ “Vuk Karadžić”. Uskoro će biti dostupna i na velikom broju drugih lokacija.

Nagrađivana na međunarodnom konkursu za mlade slikare

Hristina je osim pisanja, veoma nadarena i za slikanje. Dobitnica je Prve nagrade na međunarodnom konkursu za mlade slikare koji je organizovan u Bugarskoj 2013. godine. Na pomenutom konkursu učestvovali su mladi i talentovani slikari iz nekoliko zemalja, Srbije, Bugarske, Rusije i drugih zemalja.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker