Gradska hronika

Rigorozno protiv pijanih vozača!

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da će izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju omogućiti da se vozačima koji imaju dva promila alkohola krvi, oduzme vozačka dozvola.

saobraćajciOn je gostujući na Radio-televiziji Srbije rekao da će izmenama tog zakona granica dopuštenog nivoa alkohola u krvi biti smanjena sa 0,3 na 0,2 promila.
“Ko bude imao više od dva promila postojaće mogućnost da mu se dozvola oduzme”, rekao je Stefanović i dodao da će mladi vozači moći da voze automobile do 80 kilovata, kao i da samim tim neće moći da voze džipove, BMV i druge automobile sa jačim motorem.

Ministar je govorio i o izmenama Zakona o oružju i municiji, koji je Skupština Srbije usvojila u petak i istakao da će te izmene poboljšati bezbednost građana, kao i da se njima predviđa da se lekarsko uverenje za posedovanje oružja i municije obnavlja na pet godina.
“Obaveza je i izabranog lekara da upozori najbližu policijsku stanicu ako proceni da je kod čoveka koji poseduje oružje nastupila određena promena, da ga dovedu do toga da mu se ta dozvola oduzima”, rekao je Stefanović.

On je poručio i da će se za oružje izdavati bimetrijski dokument sličan vozačkoj dozvoli i ličnoj karti na kojem će stajati podaci o tom i drugim komadima oružja koje neko poseduje.
“To će omogućiti lakšu kontolu, ali i biće olakšano građanima koji imaju oružje da ne moraju za svaki komad posebnu dozvolu da imaju”, istakao je Stefanović.

Istakao je i da se izmenama zakona o oružju i municiji predviđaju kategorije oružja – A, B, C i D, te da će se u prvoj nalaziti automatsko koje ne može da se legalizuje.
“Niko ga ne može imati u legalnom posedu, tako da će svaki morati da se vrati”, istakao je Stefanović, dodavši da građani mogu kao i do sada da legalizuju lovačko oružje i oružje za ličnu bezbednost – pištolje i revolvere.

On je pozvao građane da u što većem broju predaju ilegalno oružje, poručio da neće odgovarati i da će se na ovaj način smanjiti nelegalno oružje.

Tanjug

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker