Gradska hronika

Republičke inspekcije: Nesavesne poslodavce očekuju sankcije

Rad republičkih inspekcija u drugom kvartalu ove godine bio je pojačan, ali nisu zabeležene ekscesne situacije. Ovo je konstatovano prilikom uobičajenog obraćanja  novinarima u zgradi Pirotskog upravnog okruga.

Sve inspekcije su kontrolisale svoje resore, a izveštaje  Poljoprivredne, Turističke  i , Inspekcije za zaštitu životne sredine  objavila je načelnica okruga Dragana Tončić, dok je izveštaj Zdravstvene inspekcije pročitao Goran Stamenković iz Niša-budući da je naš okrug ostao bez zdravstvenog inspektora.

Načelnica  Sanitarne inspekcije Leposava Veljković je konstatovala da je ova inspekcija kontrolisala objekte duž auto puta i u gradovima. Rađene su i kontrole objekata za proizvodnju i promet hrane, đačke hrane i bolničke kuhinje, poslastičare, hoteli, kafane, restorani…. Tom prilikom uzeto je 336 briseva od kojih su 5 bila neispravna.

Načelnik Zdravstvene inspekcije Goran Stamenković kaže da je ta isnpekcija posebno obratila pažnju na kontrolu radnog vremena  zdravstvenih ustanova pošto je bilo dosta primedbi pacijenata upravo na ovu pojavu. Kontrolisani su i uslovi u kojima se  zdravstvena pomoć pruža zatvorenicima, a u jednom slučaju je izrečena zabrana obavljanja delatnosti  privatnoj praksi u Pirotu. O kojoj privatnoj ordinaciji je reč  znaće se uskoro-precizirao je inspektor.

Načelnik Inspekcije rada Aleksandar Popović je  kazao da su inspektori proteklih dana danonoćno na terenu: da se kortolišu građevine i primena preporuke koja se odnosi na rad prilikom visokih temperatura od 11 do 16 časova.

-Posetili smo više gradilišta i utvrdili da se preporuke poštuju. Na nekim gradilištima smo zatekli frižidere sa hladnim napicima i radbnike koji dobijaju česće pauze za odmor na ovako visokim temperaturama. U ovom kvartalu kod poslodavaca smo zatekli 116 radnika “na crno”, nakon čega su 113 dobila regularan posao, odnosno prijavljeni su na sve poreze i doprinose koji im sleduju po zakonu,Nije bilo  povreda na radu sa smrtnim ishodom, ali smo uvrdili da velika većina posodavaca ne poštuje zakon kada je reč o isplatama za rad tokom državnih praznika i oni će biti sankcionisani. Među tim poslodavcima ima čak i valsnika medija-kaže Popović.

U Tržišnoj inpekciji kažu da su radili uobičajene kontrole i da su posebnu pažnju obratili na promet akcizne robe.

-U saradnji sa policijom kontrolisali smo promet duvana, ali i alkohola, kao i primenu propisa iz oblasti intelektualne svojine.   Nije bilo većih nepravilnosti, Smanjen je i broj neregistrovanih objekata koji se bave trgovinom, ali je povećan broj neosnovanih prijava građana-zaključio ne  načelnik tržišne inspekcije Slobodan Todorović.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker