Gradska hronika

Rekordna sezona za seoski turizam

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov izjavio je Pirotskim vestima da je ovogodišnja sezona, kada je o seoskom turizmu reč, rekordna s obzirom da je ostvareno bezmalo 2.000 noćenja u seoskim turističkim domaćinstvima na Staroj planini.rsovci_resize

Najveće interesovanje turista, po rečima direktora Zlatkova bilo je za sela Dojkinci, Rsovci, Gostušu kao i za Zavojsko jezero. Interesantan je podatak da je polovina gostiju koji su boravili u selima na Staroj planini iz inostranstva.

-Ova godina je rekordna a očekujemo da naredne budu još bolje s obzirom da se povećava broj seoskih domaćinstava koja se kategorišu za bavljenje seoskim turizmom. Primera radi, prošle godine smo ostvarili 1050 noćenja, a pre dve ili tri godine broj noćenja na godišnjem nivou u seoskim domaćinstva kretao se od 200 do 300. Imamo ukupno 32 kategorisane kuće u selima sa oko 150 ležajeva a uskoro ćemo dobiti još pet novih kategorisanih domaćinstava koja će se baviti seoskim turizmom-kaže Zlatkov i dodaje da se osetno povećanje kada je o seoskom turizmu reč očekuje kada se završe rekonstrukcija karaule u Dojkincima, gde će se zahvaljujući sredstvima EU graditi moderan objekat kapaciteta 50 ležajeva, a u planu je i izgradnja sličnog objekta u Temskoj kapaciteta 70 ležajeva.

Po njegovim rečima, povećava se broj noćenja i u gradu, uprkos činjenici da Pirot ne raspolaže sa dovoljno smeštajnih kapaciteta.

-Prošle godine u gradu je ostvareno 16.500 noćenja, a ove godine će, sudeći po postojećim rezervacijama, broj noćenja premašiti 20.000. U izgledu je i otvaranje hostela “Pirot” koji bi trebalo da se nalazi u okviru  ZIP centra kod autobuske stanice-kaže Zlatkov.

tekst i foto ilustracija

Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker