Gradska hronika

Regionalna deponija sarađuje sa “Holcim” cementarom

U Regionalnu sanitarnu deponiju Pirot počela je da pristiže oprema namenjena izgradnji postrojenja za sekundarnu separaciju otpada, kaže direktor Zoran Stanković.

ACA_5387_resize

-Stigao je prvi od 12 kamiona. Kamion sadrži transporter koji prolazi kroz sortirnu stanicu, a očekujemo i ostale delove celog sistema za sekundarnu separaciju otpada, kompletna sortirnica kao i prateći delovi kao što su DISKRIN sistem, koji služi za razdvajanje teške frakcije, odnosno zemlje, kamena i ostalog, zatim magnetni separator koji će odvajati ferometale i imamo ukupno pet transportera koji povezuju sve delove u jednu celinu. Vrednost celokupne opreme je više od 21 milion dinara i ta oprema je srce buduće fabrike za sekundarnu separaciju otpada. Već smo u planu poslovanja za narednu godinu predvideli nadgradnju celog sistema. Jedan od pravaca finansiranja jeste Ministarstvo za zaštitu životne sredine koja će podržati ceo ovaj projekat donirajući novac za izgradnju linije za PET ambalažu. Iz sopstvenih sredstava nastavićemo sa izgradnjom linije za proizvodnju energenta koji će se pripremati od komunalnog otpada a služi za loženje visokih peći u cementarama-kazao je direktor Stanković i dodao da je juče imao veoma važan sastanak sa rukovodstvom cementare “Holcim” u Popovcu.

-Juče sam saznao da smo i zvanično ušli u plan poslovanja cementare “Holcim” što je izuzetno važno. Zbog toga pokušavamo da na vreme predupredimo sve eventualne probleme kako bi gorivo koje ćemo pripremati bude što kvalitetnije kako bi kupci bili što zadovoljniji a u cilju dugoročne saradnje koja je u obostranom interesu-izjavio je direktor Stanković.

tekst i foto A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker