Lokalna samouprava

Reforma građevinskih dozvola vinula Srbiju u svetski vrh

Beograd, 26. oktobar 2016. – Elektronske građevinske dozvole najzaslužnije su što je Srbija prvi put ušla među 50 najuspešnijih zemalja na novoj Doing Business listi Svetske banke, ocenjeno je na konferenciji „Doing Business 2017 – Jačanje konkurentnosti Srbije“, koju su organizovali ambasada Velike Britanije, USAID Projekat za bolje uslove poslovanja i NALED.


doing-business-2017-jacanje-konkurentnosti-srbije-2_1198x800
Uvođenje e-dozvola skratilo je proceduru za 100 dana. U odnosu na prethodni izveštaj, naša zemlja je u dobijanju dozvola za gradnju napredovala 103 mesta, a za samo dve godine preskočila je čak 150 država i sa 186. pozicije gde je bila u društvu Libije, Sirije i Eritreje stigla na 36. mesto, uz rame sa SAD, Finskom i Irskom, a ispred Austrije, Italije, Holandije i Švajcarske.

– NALED, USAID-ov Projekat za bolje uslove poslovanja i Ministarstvo građevinarstva radili su na reformi građevinskih dozvola još od 2012. godine – od rada na novom Zakonu o planiranju i izgradnji, usvojenog u decembru 2014, koji je znatno pojednostavio postupak izdavanja dozvola i uveo obavezu prelaska na e-dozvole; do treninga lokalnih samouprava kako bi se obezbedila dosledna primena zakona. Uz podršku vlada Nemačke i Švajcarske razvili smo softver za e-dozvole  preko kojeg je u prvih osam meseci ove godine podneto 35.000 zahteva, od čega je 90% rešeno. Ovo je jedna od najvećih reformi u protekloj deceniji i čestitamo Ministarstvu građevinarstva koje je napravilo revoluciju u oblasti dozvola i otkočilo investicije i gradnju u Srbiji – izjavila je potpredsednica Upravnog odbora NALED-a Stanka Pejanović. 

doing-business-2017-jacanje-konkurentnosti-srbije-3_1198x800

Osim građevinskih dozvola, veliki napredak je ostvaren u kategorijama pokretanja biznisa (pomak za 65. na 47. mesto) i registrovanja imovine (skok sa 73. na 56. poziciju) gde je broj dana za osnivanje firme i upis svojine u katastar gotovo prepolovljen, što je doprinelo da Srbija u ukupnom plasmanu skoči na 47. mesto po lakoći poslovanja među 190 zemalja.

Značajni pomaci ostvareni su i u kategorijama plaćanja poreza (sa 143. na 78. mesto), dobijanja kredita, zaštite manjinskih akcionara, sprovođenja ugovora i rešavanja stečaja, kako zbog reformi tako i zbog promene metodologije izrade DB liste.

– Rangiranje Svetske banke je važno jer stranim i domaćim investitorima daje objektivan uvid u stanje nacionalnih ekonomija, olakšava im analizu trendova i planiranje.  Investitori žele da čuju od kredibilnog, međunarodnog izvora da reforme ne postoje samo na papiru već da zaista olakšavaju poslovanje. Velika Britanija nastoji da bude pouzdan partner Srbije u reformama kroz pravu podršku za stvarne reforme (real support for real reform).  Dalje unapređenje poslovne klime, reformisanje poreskog sistema i smanjenje birokratije u Srbiji podržavamo kroz Fond za dobru upravu. Vlada Velike Britanije je preko ovog fonda obezbedila ukupno 180 miliona funti podrške za pet zemalja istočne Evrope – izjavio je britanski ambasador Denis Kif.

Na skupu je predstavljen Akcioni plan za unapređenje pozicije Srbije na DB listi za 2018. koji obuhvata uvođenje elektronskih sistema u više oblasti koji će značajno unaprediti rang Srbije na sledećoj listi Svetske banke. Sprovođenje mera akcionog plana biće realizovano uz podršku Fonda za dobro upravljanje Vlade Velike Britanije.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker