Gradska hronika

Radnici Prvog maja traže realizaciju dogovora

Povodom sastanka Radne grupe koji je održan juče u Ministarstvu privrede kao i celokupne situacije i svih problema u kompaniji AHA Mura Prvi maj, menadžment i sindikati fabrike, koji su članovi radne grupe, izrazili su duboko razočarenje i nezadovoljstvo rezultatom sastanka, tražeći hitan sastanak sa premijerom Vlade, Aleksandrom Vučićem i ministrom privrede Željkom Sertićem.

AHA Mura dopisNa održanom sastanku prošlog četvrtka u Pirotu, na kome su pored ministra Željka Sertića prisustvovali i njegovi saradnici iz Ministarstva privrede i SIEPE donet je zajednički zaključak da AHA Mura Prvi maj Pirot mora da nastavi s radom, a da rešenje treba tražiti u dva predložena modela, prvi, koji podrazumeva oslobađanje depozita ili ukoliko to nije moguće, drugi model, gde bi država preuzela kompletno vlasništvo nad našom fabrikom.

Na bazi ovog zaključka zakazan je hitan sastanak ministara privrede Republike Slovenije i Srbije, u Ljubljani, samo da bi se odabrala jedna od predloženih varijanti i bliže definisali dalji koraci u cilju brže realizacije

Pomenuti zaključci objavljeni su i na sajtu Ministarstva privrede, što je zaposlenima i poslovnim partnerima ulilo nadu, da će se doći do bržeg rešenja  i da će fabrika ubrzo normalno nastaviti s radom.

Međutim, na jučerašnjem sastanku Radne grupe, odbačene su obe predložene i održive varijente bez jasnog obrazloženja, i ušlo se u novu neizvosnost koja će potrajati, dok sa druge strane fabrika gubi kupce i tržište, a obaveze i blokada računa se gomilaju. Kao reakcija na ovu odluka kupci, koji se osećaju prevarenim, su već danas počeli da iz fabrike povlače svoju robu. 

Iz navedenih razloga zapošljeni zahtevaju  da se pod hitno krene u realizaciju 2. varijante, koja je dogovorena na sastanku 9. oktobra, što podrazumeva preuzimanje vlasništva nad fabrikom od strane države, i da se u skladu s tim stupi u pregovore sa Stečajnim upravnikom u Sloveniji, Poreskom upravom i SID bankom, kao najvećim poveriocima.

Duboko smo ubeđeni da je ovaj način jedini garant nastavka proizvodnje i egzistencije 1300 radnika i njihovih porodica, ozdravljenje fabrike kroz reorganizaciju kao preduslov za novu privatizaciju koja je naša budućnost, navodi se u saopštenju koje potpisuju menadžment pirotske fabrike i sindikati ASNS i Nezavisnost.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker