Obrazovanje

Radionice za bolju zapošljivost i informisanost mladih o poslovnim prilikama u Srbiji

U periodu od 05. do 07. novembra 2021. godine u prostorijama pirotske Gimnazije održaće se dve trodnevne radionice pod nazivom ”Uvod u preduzetništvo” i ”Uvod u IT i WordPress”. Radionice se održavaju u okviru projekta ”Informatička pismenost i preduzetništvo – nove veštine za bolju zapošljivost mladih”, koji sprovodi organizacija civilnog društva Omladinsko turistički klaster Srem, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, a u saradnji sa školom programiranja Beogradski institut za tehnologiju – BIT.

Zgrada pirotske Gimnazije

Ministarstvo omladine i sporta je prepoznalo značaj ovakvih obuka i ulaganja u mlade, a osnovni cilj projekta je podizanje kompetencija mladih za zapošljivost i samozapošljivost kroz realizaciju obuka iz oblasti informatičke pismenosti i preduzetničkih znanja, čime se stiču veštine neophodne za uspešno samozapošljavanje i pozicioniranje na tržištu rada. Cilj projekta jeste da se doprinese većoj zapošljivosti i samozapošljivosti mladih i njihovoj boljoj informisanosti o poslovnim prilikama u Republici Srbiji.

Pirotska Gimnazija izašla je u susret realizatorima obuka tako što će polaznici i predavači moći ra koriste računarsku opremu Škole i adekvatne prostorije kaže, pored ostalog, direktorka Gimnazije, Ivana Kostadinović.

“Dobar broj učenika Gimnazije, maturanata posebno, prijavio se za ove obuke. Veoma su im interesantne obuke uvod u IT, odnosno WordPres, jer naša Škola već četiri godine ima specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. U tom smislu učenici i profesori ovog smera doživljavaju ovu obuku kao neku vrstu, pre svega stariji razredi, proveru stečenog znanja, onoga što su učili u Školi, a prvi i drugi razred će imati priliku da se upozna sa nekim novinama, konkretno da nauče kako se pravi sajt”- kaže direktorka Kostadinović.

Za ovu obuku prijavilo se i nekoliko učenika specijalizovanog odeljenja za scenske i audio – vizuelne umetnosti koji žele da nauče nešto novo, a značiće im i dobijanje sertifikata o završenoj obuci. Nešto manje učenika Gimnazije prijavilo se za radionicu Uvod u preduzetništvo, jer će to znanje biti od koristi posle završenog fakulteta, rekla je Kostadinovićeva.

Radionice, koje će se održati u Informatičkom kabinetu Gimnazije, namenjene su svim zainteresovanim licima, ne samo učenicima, sa područja Pirotskog okruga. Prijavljivanje je do petka do 12 časova.

Intenzivna IT obuka podrazumeva teoretski i praktični deo, na kojoj će polaznici naučiti da samostalno naprave sajt u Word Press-u. Obuka je koncipirana tako da polaznici uz vođenje i stalni mentorski nadzor najboljih stručnjaka u ovoj oblasti naprave svoj prvi sajt, ali i nauče kako da ga održavaju i nadograđuju. Polaznici stečeno znanje i veštine mogu primeniti odmah.

Radionice ”Uvod u preduzetništvo” imaju za cilj da mladima približe preduzetništvo kroz niz interaktivnih predavanja, na kojima će, između ostalog, saznati koja dokumentacija je potrebna za pokretanje svog biznisa, kao i sve o izazovima i preprekama sa kojima će se susretati na tom putu. Obuke će održati trenerice sa velikim predavačkim iskustvom, koje su ujedno i same preduzetnice. Predviđeno je da jedno predavanje održi neko od uspešnih lokalnih preduzetnika, što bi mladima dalo dodatni podstrek i inspiraciju da se ohrabre za pokretanje sopstvenog posla.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker