Politika

Radikali o “Prvom maju”

Srpska radikalna stranka održala je danas konferenciju za novinare povodom dešavanja u “AHA Mura Prvi maj” i štrajka glađu zaposlenih u toj fabrici.srs

Kako je kazao Saša Antonović, potpredsednik OO SRS u Pirotu zaposljeni su kucali na sva vrata, vikali na sav glas, ali očigledno da njihov poziv za pomoć niko ne čuje.

– Ovu konferenciju smo sazvali da bi dali skromni doprinos da se njihov glas bar malo dalje čuje. S tim u vezi ne mogu da ne primetim da se OO SNS Pirot do sada više puta oglašavao u vezi sa situacijom u AHA Muri Prvi maj. U svakom oglašavanju oni su napadali Vladana Vasića i tadašnjeg ministra finansija Mlađana Dinkića kriveći ih za lošu privatizaciju Prvog maja. Time oni ne žele pomoći radnicima, već na najžalosniji način sakupljaju jeftine političke poene. Nemam nameru da nikoga branim, ali ću navesti nekoliko činjenica, a građani će odlučiti ko je u pravu. Prvi maj je privatizovan 07.09.2012. godine pod, slažem se, katastrofalnim uslovima. Kupljen je za 2.1miliona evra, a država je poklonila kupcu, tj. kompaniji AHA Mura 6.6 miliona evra na ime stimulisanja zapošljavanja. Time je država toj kompaniji poklonila 4.5 miliona evra, tri proizvodne hale, i to zajedno sa radnicima kao belim robljem.

Iz OO SNS Pirot zaboravljaju sledeće stvari:

-Ministar finansija jeste tada bio Mlađan Dinkić, ali u vladi koju je formirao SNS koji je i tada bio na vlasti. Aleksandar Vučić je tada bio prvi potpresednik vlade. Ima li tu odgovornosti SNS-a?

-Ako pitanje odgovornosti na trenutak ostavimo po strani, šta je sa spremnošću SNS-a i na opštinskom i na republičkom nivou da pomogne radnicima sada kada im je pomoć najpotrebnija?

Radnici već pet meseci preklinju za pomoć, a već puna tri meseca nisu primili lični dohodak. Oni su sada apsolutni gospodari u Srbiji, pa neka izvole prestati da krive druge i neka pokažu ljudima da li su ili nisu zaslužili njihove glasove.

Ako želimo da se bavimo teorijama zavere i špekulacijama, mogli bi slobodno da kažemo i sledeće: vrh SNS-a namerno ne želi da ništa preduzme u vezi rešavanja problema u AHA Muri Prvi maj sa namerom da kompanija ode pod stečaj da bi se lokalna samouprava skinula sa vlasti. Zarad puke vlasti su spremni da žrtvuju sudbine 1.300 radnika i članova njihovih porodica. OO SRS Pirot u potpunosti podržava radnike jer znamo da bi odlazak pod stečaj za ovako siromašnu sredinu značio katastrofu veću od poplave u Obrenovcu. Iskreno se nadamo da će najodgovorniji shvatiti ozbiljnost situacije i da će napokon pomoći-kazao je Antonović.

Miodrag Jocić, član Okružnog odbora SRS-a kazao je da SRS 8. novembra organizuje skup podrške dr Vojislavu Šešelju ispred zgrade Haškog tribunala.

Polazak autobusa je u petak ujutru 7. novembra a put do Haga trajaće 22 sata, kazao je Jocić. Cena povratne karte je 50 evra po osobi.

Saopštenje SRS

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker