Gradska hronika

Putarina i za put Niš-Gradina?

Naplatu putarine na rampama sledeće godine zameniće vinjete, nalepnice kojima vozači plaćaju korišćenje autoputeva. Međutim, osim na autoputu, razmatra se da se vinjete uvedu i za puteve prvog reda poput Ibarske magistrale, Zrenjaninskog, Pančevačkog puta i magistralni put Niš – Gradina.

magistrala 1– Vinjete bi pre svega služile da smanje nepodnošljive gužve na naplatnim rampama i da omoguće bolju kontrolu trošenja novca za održavanje puteva. Zato razmatramo da vinjete uvedemo i na puteve prvog reda, a ne samo na autoputeve. Njihova cena bila bi slična onoj u Sloveniji i Mađarskoj. Trenutno radimo opsežnu analizu koja bi trebalo da bude gotova u decembru, što znači da bi vinjete mogle da zažive u Srbiji za šest do osam meseci – kaže za “Blic” Zorana Mihajlović, potpresednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prema sadašnjim procenama, cena godišnje vinjete za automobile u Srbiji iznosila bi 65 evra. Vozači kamiona plaćali bi taksu po pređenom kilometru, a satelit bi pratio njihovo kretanje. Ako budemo sledili primere iz okruženja, građani će vinjete moći da kupe na skoro svakoj trafici i benzinskoj pumpi.

 U zavisnosti od toga da li idu na duži ili kraći put, vozači u evropskim zemljama biraju između dnevne, nedeljne, mesečne i godišnje vinjete. Tako, recimo, nedeljna vinjeta za vozače automobila u Mađarskoj košta devet evra.

magistrala 2– Vinjeta je pogodnija za one koji često koriste autoput. Osim toga, smanjile bi gužve na naplatnim rampama i tako uticale i na povećanje nivoa bezbednosti saobraćaja. Zamislite vozača koji putuje 1.500 kilometara, a onda pet sati čeka da prođe kroz Srbiju. Je l‘ treba za svakog od njih da strepimo da li će zaspati za volanom – pita Milan Božović, glavni koordinator Komiteta za bezbednost u saobraćaju.

Božović pretpostavlja i da uvođenje vinjeta ne bi nužno značilo ukidanje naplatnih rampi jer bi one mogle kontrolisati da li vozila imaju važeće vinjete. „Na primer, rampa bi se odmah podigla vozilu koje ima vinjetu, a onemogućila bi prolaz onima koja nemaju“, objašnjava Božović.

Izvor: Blic

Foto A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker