Kultura

Publika u sali Doma kulture oduševljena “Nišavskom pesmom”

Pesmama iz pirotskog kraja, poznatim kompozicijama iz filmova i dečjim pesmama predstavili su se članovi  horskih sekcija Doma kulture na godišnjem koncertu pod nazivom “Nišavska pesma”.  Nastupio je mešoviti Hor Doma kulture, Horić Doma kulture, Ženska pevačka grupa Doma kulture, Etno grupa Gugutće, Pilići i deo orkestra Doma kulture.

Raznovrstan repertoar od dečjih pesama, preko filmske muzike, meksičkih kompozicija i kompozicija iz pirotskog kraja, kako bi se, prema rečima, dirigenta hora DK, Silvije Nešić, horska muzika još više približila građanima Pirota.

“Koncerti su trenutak kada mi prikazujemo šta je ono što radimo tokom godine, to je najbolji vid promocije i za Hor i za Dom kulture ali i da motivišemo druge ljude da dođu i da se pridruže. Horovi bi trebalo da budu prisutni na svim gradskim dešavanjima  i manifestacijama i da tako oplemenimo kulturnu ponudu grada” – rekla je Silvija Nešić.

Mešoviti hor Doma kulture ima 28 članova. Dečji hor ima dvadesetak članova i šestočlanu grupu predškolaca. “Ono što je specifično za Pirot jeste tradicionalna muzika tako da Dom kulture ima dve grupe pevača, žensku pevačku grupu koja je dobijala brojne nagrade za izvođenje muzike iz pirotskog kraja i etno grupu “Gugutće” koju čini grupa  devojaka koje rade na očuvanju tradicionalne muzike” – kaže Nešićeva.

Koncert je završen kompozicijom Borivoja Popovića, poznatog srpskog muzikologa i kompozitora poreklom iz Krupca, kompozicijom kojom  opisuje Nišavu, i druženje pored reke, što po rečima Silvije Nešić, predstavlja fantastičan prikaz pirotskog kraja iz prošlog veka.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker