Lokalna samouprava

Pšenica u odličnom stanju, voda se povlači sa poplavljenih parcela

Zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama u vreme setve ozimih strnih žita, setva je završena u optimalnom roku, stanje pšenice je veoma dobro na području Pirota kaže, Olivera Gavrilović, stručni saradnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu. Na sreću, manji deo oranica je pod vodom zbog nedavnih poplava, ali ukoliko se voda brzo povuče ne bi trebalo da prinosi budu umanjeni u većoj meri.

“Ozima strna žita su u odličnoj kondiciji, dobro su i zazimila s obzirom da je setva završena u optimalnom roku. Pšenica je spremno dočekala trenutne temperature koje su ispod nule sa četiri do pet listova, što je optimalno za nju. Snežni pokrivač nije visok, ali je dovoljna zaštita od izmrzavanja, mada nemamo ekstremno niske temperature, a očekuju se i nove padavine. Što se tiče parcela koje su delimično, ili potpuno pod vodom, što nije prvi put slučaj, ništa nije zabrinjavajuće. Voda se brzo povlači i nadamo se da neće imati izraženiji negativan uticaj na prinose. Naravno, ako usevi ostanu duže pod vodom sigurno će imati neka oštećenja i na takvim parcelama su mogući manji prinosi”.

Gavrilovićeva je dodala da, kao i svake godine, sa prihranom treba početi čim vremeske prilike dozvole, obično krajem februara, ili početkom marta. Prihranu treba obaviti azotnim đubrivima, a ureu što ranije upotrebiti, kasnije ide KAN. Gde su kiselija zemljišta ne treba koristiti ureu, već KAN u dva navrata, jer prihrana je jako bitna za pšenicu posle zimskog mirovanja

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker