Gradska hronika

Prvomajci započeli štrajk glađu

Grupa od sedamnaestoro zaposlenih u kompaniji “AHA Mura Prvi maj” započela je danas štrajk glađu sa zahtevom da država pomogne ovoj fabrici kako bi opstala i sačuvala se 1.300 radnih mesta.ACA_3432_resizeKako je kazao jedan od štrajkača Vladica Marinković, poverenik ASNS sindikata u ovoj fabrici, zaposleni u ovoj fabrici već tri meseca ne primaju plate, nemaju overene zdravstvene knjižice i imaju brojne probleme.

-Nas sedamnaestoro danas počinje štrajk glađu, ali moram da kažem da svih 1.300 zaposlenih se solidariše jer tri meseca niko ne prima platu i ljudi nemaju od čega da žive. Tražimo da nam država pomogne da izađemo iz ove agonije i da se sačuva 1.300 radnih mesta-kaže Marinković.

ACA_3416_resize

Među štrajkačima ima i žena. Jedna od radnika Gordana Pavlov kaže da im do sada niko konkretno nije izašao u susret iako su kucali proteklih meseci na sva vrata.

-Svuda smo tražili pomoć, od predsednika opštine, načelnika okruga, ministarstava, ali nije bilo pomoći. Samo su nam davali lažna obećanja-kaže Pavlova.

Finansijski direktor kompanije Slaviša Svilarov kaže da je suština celog problema-neuspešna privatizacija fabrike 2012. godine.

-Prethodni modeli privatizacije omogućavali su povratak imovine, ali ne i onaj po kome je fabrika privatizovana tako da su radnici ostali nezaštićeni, vlasnica fabrike više nema i mi molimo državu da nam pomogne jer je poenta da fabrika može da opstane i da radi uspešno. Ne tražimo da padnemo na državne jasle već da nam se pomogne kako bi se izvršila statusna promena koja će omogućiti da fabrika najpre počne da radi, kasnije postane samoodrživa i ponovo se privatizuje. Za to nam je potrebna pomoć države-kazao je Svilarov.

Zaposleni su pre početka štrajka glađu još jednom protestovali u centru grada i poslali još jedno pismo premijeru Aleksandru Vučiću sa molbom za pomoć.

tekst i foto A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker