Gradska hronika

Prvomajci izašli na ulice

Nekoliko stotina ranika “AHA Mura Prvi maj” jutros je izašlo na ulice i okupilo se ispred zgrade opštine Pirot i Upravnog okruga tražeći pomoć nadležnih kako bi, po rečima poverenika ASNS sindikata Vladice Marinkovića, u Pirot došao neko iz Ministarstva privrede i objasnio svim radnicima šta se dešava sa sudbinom ove kompanije.

Jedan od radnika Dragan Tošić kaže da se radnicima duguju tri zarade, nemaju overene zdravstvene knjižice, ne uplaćuju im se ni doprinosi za socijalno i penziono osiguranje.

-Svi znaju da gladan radnik ne može da radi. Tako je i sa nama. Došli smo ovde da nam opština, okrug, država pomognu i da stanu iza nas, kako bi dobili nekakvu garanciju. Sa praznim stomakom ne možemo da radimo, a oćemo, svi hoće da rade-kaže Tošić.

ACA_0178_resize

Poverenik UGS “Nezavisnosti” Saša Potić kaže da je ovo nepopularan potez, ali da su radnici bili prinuđeni na takvu odluku jer nemaju jednostavno više izbora.

-Naši radnici nemaju više čime da dolaze na posao, niti šta da jedu jer im nisu isplaćene tri zarade a od danas nemaju ni zdravstvene knjižice-kaže Potić.

Poverenik ASNS sindikata Vladica Marinković kazao je medijima da su na sastanku koji je u petak održan u Ministarstvu privrede dobili uveravanja da će i država Srbij a i Slovenija pomoći fabrici.

ACA_0157_resize

-Od stečajnog upravnika Steve Radovanovića smo dobili informaciju da je i on sam skeptik da će vlasnica fabrike uplatiti pet miliona evra koliko je obećavala da je obezbedila od investitora. To obećanje još uvek nije ispunjeno. Očekujemo da u Pirot dođe neko iz Ministarstva privrede i obrati se svim radnicima-kaže Marinković.

ACA_0173_resize

Predstavnika radnika danas je primio zamenik predsednika Skupštine opštine Pirot Aleksandar Z. Ćirić. Nakon tog sastanka, kako je izjavio Marinković Pirotskim vestima, biće održan još jedan zbor radnika.

-Kontaktirali smo sa zamenikom Ćirićem predstavnike Ministarstva privrede i dobili još jednom informaciju da se strpimo da istekne rok Mojci Lukančič da uplati obećana sredstva, a to je petak. Nakon toga će verovatno država aktivirati depozite i to bi trebalo da pomogne opstanku fabrike. Danas ćemo održati još jedan zbog radnika i videćemo kakvi će biti dalji koraci-kaže Marinković.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker