Obrazovanje

Prvi studenti novog IT smera u Pirotu, na Akademiji tehničko vaspitačkih strukovnih studija već od oktobra

Na Akademiji tehničkog vaspitačkih strukovnih studija, nekadašnjoj Pedagoškoj akademiji, od oktobra će početi da se obrazuju po prvi put u Pirotu kadrovi iz oblasti IT industije, kazala je Pirotskim vestima  rukovodilac Odseka u Pirotu Emilija Popović. Inače, ove godine je, već sada, veliko interesovanje i za obrazovanjem vaspitača koji su sve traženiji na tržištu i lako dolaze do posla i u zemlji ali i inostranstvu.

Po rečima Popovićeve, reč je o novom smeru obrazovanja, trogodišnje visoke škole pod nazivom Poslovni-informacioni sistemi.

-Sa završetkom osnovnih studija studenti dobijaju zvanje strukovnog inženjera informacionih sistema. Neki od predmeta koji će se izučavati jesu analize podataka primenom statističkih softvera, rad sa bazama podataka, analiza rasta i razvoja preduzeća i mnogi drugi. Sve su to predmeti koji su definisani u saradnji sa privredom u Pirotu i regionu, a zarad rasta i razvoja naše privrede. Nadamo se da oktobra meseca dobijemo akreditaciju i upišemo prve studente. Na prijemnom ispitu će se polagati matematika i test opšte informisanosti, primaćemo studente i na dualnom i klasičnom smeru, budžetu i samofinansiranju. Još uvek nemamo tačan broj, ali brojka koja figurira jeste tridesetak studenata na oba smera-kaže Popovićeva.

akademija tehničko vaspitačkih strukovnih studija u pirotu

Ova visoka škola više od 100 godina obrazuje vaspitače, a po rečima Popovićeve, interesovanje za ovim profilom je sve veće.

-Naši vaspitači su prepoznati u zemlji i inostranstvu pa nam krajem juna sledi prijava, biće moguća i onlajn prijava zbog kovida-zaključuje Popovićeva.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker