Gradska hronika

Prvi maj a.d. ide u stečaj

Agencija za privatizaciju objavila je danas spisak 188 preduzeća za koja je odlučeno da će ići u stečaj, jer za njih nije bilo zainteresovnih kupaca, a te firme, kako je rečeno, godinama nemaju ni posla, ni tržišta.
Na spisku firmi za “gašenje”, našli su se, između ostalog, Šik Kopaonik iz Kuršumlije, zatim delovi velikih sistema EI Niš, Zorka Šabac, Goša iz Smederevske Palanke.prvi-maj-AD1Ista sudbina zatekla je i Splendid, Aviogeneks, Jugoturs i Progres iz Beograda, kao i Petar Drapšin iz Novog Sada.

Novog vlasnika nisu našle ni firme Prvi maj Pirot, Zastava iz Kragujevca, Ineks iz Beograda, Ivo Lola Ribar iz Beograda, Fabrika ulja iz Kruševca, “21. maj” iz Beograda, kao i veliki broj veterinarskih stanica.

Vlada Srbije usvojila je prošle subote Akcioni plan kojim se omogućava pokretanje stečaja za 188 preduzeća, od ukupno 512 firmi sa spiska Agencije za privatizaciju.

U 70 firmi nema zaposlenih radnika, a u 56 ih ima do pet.

“Sutra ćemo započeti postupak stečaja nad 70 preduzeća koja nemaju nijednog zaposlenog, a očekuje se da će prvi stečajevi biti okončani za oko dva meseca”, izjavio je Tanjugu novi direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara.

U svim preduzećima ima oko 5.000 radnika, a svi će dobiti otpremnine.

Socijalni programi treba da budu sprovedeni u narednih 60 dana, a otpremnine su 200 evra po godini staža kod poslednjeg poslodavca, odnosno maksimalno 8.000 evra.
Agencija TANJUG

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker