Ostale vesti

Protest na Keju:Ne uništavajte reku i Kej!

Grupa Piroćanaca organizovala je protest na  nišavskom keju, protiv radova koje na koritu reke izvodi niška “Erozija”,čiji je investitor “Vodoprivreda”. Razlog je kako su novinarima rekli “uništavanje  reke i samog keja po kojima je grad prepoznatljiv”.

U proglasu koje je novinarima podelio profesor Neško Madić, ko0nstatuje se da se radovima uništava najlepša reka i najlepši kej u srbiji i dodaje da se zahteva hitno obustavljanje radova i “divljačko uništavanje dva dragulja-keja i Nišave”.

-Tražimo krivičnu odgovornost za onoga ko je naredio bacanje desetina tona starog asfalta u korito reke i time zatriovao vodu i ugrozio riblji fond. To je zločin nad prirodom-konstatuje se pored ostalog u proglasu i dodaje da se uništavaju brzaci koji prirodno oprečišćavaju vodu i stvaraju kiseonik. Zbog uništavanja brzaka Nišava će postati mrtva reka i basruština sa žabokrečinom. Bacanjem desetina tona starog asfalta, kamenja i zemlje na dno reke, reka će se lakše ilzlivati i plaviti  travnate površine.

Zbog svega ovoga, pored ostalog i ribolovci su počeli da  otkazuju članstvo u svojim organizacijama-navodi se pored opstalog u proglasu. Organizatori protesta tvrde i da je reč o divljem gradilištu jer ne postoji tabla sa  nazivom investitora, naziom objekta koji se gradi i vrednosti investicije. Sa ovim problemom je upoznat i državni vrh i inspekcije, ali za sada niko ne reaguje.

Od ivestitora nismo uspeli da dobijemo stav povodom protesta, ali su nadležni proteklih dana novinarima  rekli, da se  ovogodišnjim radovima, nastavljen posao od prošle godine. Tačnije,  postavljaju se betonske grede na dnu reke, uz istoveremeno obezbeđivanje kamnenih kosina, kako  bujične vode ne bi uništavale te kosine. na ovaj način radi se obaloutvrda, čime se sprečavaju problemi   prilikom jakim kiša. Nakon radova, kej će biti  doveden u prvobitno stanje-rečeno je nedavno  novinarima.

 

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Pitamo se kome smetaju brzaci…? Pa smetaju istim onima koji od HE.Pirot uzimaju na koriscemje,kompezacioni bazen br.2 tj. gradsko kupaliste,kako ga oni nazivaju na koriscenje.Da bi nas kako tako naterali da se kupamo u onu zarazu i prljavstinu. A usput i platimo za to. E njima odg. Ovi ce da srede da voda iz he. otice brzo, a ovi drugi sto kao nisu u nadleznosti da to sprece, ce za uzvrat dobiti na koriscenje bazen. Neznam samo sto neko ne iskontrolise kako he.ispusta vodu u reku Nisavu. Zasto voda ide direktno u reku? Cemu sluze komp. bazeni 1 i 2

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker