Gradska hronika

Pronađeni ostaci ranohrišćanske bazilike kod Staničenja?

Arheolozi niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i stručnjaci Muzeja Ponišavlja, prilikom izvođenja radova na izgradnji Koridora 10, kod Staničenja, naišli su na grobnicu i delove zidova za koje arheolozi pretpostavljaju da je reč o ostacima bazilike. Radovi su u toku a po rečima arheologa niškog Zavoda Tonija Čerškova, zbog otkrića su zaustavljeni radovi na izgradnji Koridora dok se ne izvrše neophodna arheološka ispitivanja. 

 Ono što je dosadašnjim iskopavanjima utvrđeno je da postoji kripta ispod same bazilike u kojoj se nalaze najverovatnije  grobovi nekadašnjih ktitora bazilike. Trenutno se prati i iskopava zid bazilike koji će nam omogućiti da saznamo pravu veličinu ove nekadašnje građevine.

-Već peti dan radimo na ovom lokalitetu. Spletom okolnosti na starom magistralnom putu Niš-Pirot na mestu gde treba da bude jedna od traka,  prilikom zemljanih radova naišlo se na delove zidova kao i na grobnicu. Još uvek je rano davati bilo kakve prognoze, ali sve ukazuje da bi mogla da se na ovom prostoru nalazi bazilika-kazao je Čerškov Pirotskim vestima.

 

Ekipe Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša i Kragujevca rade na evidentiranju ovog pronalaska a radovi će najverovatnije trajati još narednih mesec dana .

foto Nenad Jovanović-Muzej Ponišavlja

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker