Reportaža

Pronađena bojna dvokolica stara između tri i četiri hiljada godina

Na lokaciji Mađilka nedaleko od Staničenja, koja je dobro poznata arheolozima, arheolog Zoran Mitić iz Bele Palanke pronašao je dvokolicu-bojna kola za koju pretpostavlja da je stara između tri i četiri hiljada godina i da je pripadala nekom tračanskom plemiću ili vojskovođi.

_DSC2494-Ovo je jedinstveno otkriće u Srbiji i od izuzetnog je značaja. Na istoj lokaciji moje kolege su letos vršile arheološka iskopavanja ali nisu uspeli da pronađu ništa. Ja sam imao sreće i pronašao dvokolicu za koju pretpostavljam da je pripadala nekom visoko kotiranom pripadniku tračanskog naroda. Razlog za to je činjenica da su dvokolice bogato ukrašene, a smatram da je reč o Tračaninu jer je poznato da je taj narod verovao u zagrobni život i da su sa pokojnicima, u prečniku od pedesetak metara od groba sahranjivali  i njihove konje i pse, ali i zakopavali sve poklone koje je dobijao za života-kazao je Mitić Pirotskim vestima.

Po Mitićevim rečima, kada se ove dvokolice restauriraju i očiste, predstavljaće verovatno jedan od najlepših eksponata Narodnog muzeja u Beogradu, gde će verovatno biti čuvane.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker