Kultura

Promocija knjige u Muzeju Ponišavlja

U četvrtak 06.jula od 19 časova biće održana promocija knjige “Albanci severozapadnog dela Republike Makedonije” autora Dragana Stojanovića iz Niša. Promocija će biti održana u dvrorištu Muzeja Ponišavlja a ovu knjigu predstaviće sam autor kao i Slobodan Pejčić novinar i moderator i Nenad Jovanović politikolog, saopštio je danas Muzej Ponišavlja.

“Albanci, raštrkani u nekoliko država na Balkanu, najviše su autoru privukli pažnju u Republici Makedoniji. Nekako u zapećku, godinama su dolazili do izražaja, odnosno izbijali u prvi plan njihovi sunarodnici na prostoru Kosova i Metohije i Albanije, te je autor ovim radom želeo da da neku generalnu nit koja spaja sve Albance, a opet da da neku posebnu notu Albancima u sverozapadnom delu Republike Makedonije. S tim u vezi, knjiga se sastoji od nekoliko poglavlja koja hronološki opisuju splet događaja koji su uticali na profilisanje ovog stanovništva u pomenutoj oblasti. Knjiga možda neće dati odgovore na neka pitanja, ali izvesno može pružiti odgovor na pitanje zašto su neki narodi na prostoru Balkana doživeli velike istorijske promašaje, a neki dugoročnije pobede.”

O autoru:

Rođen u Nišu, 1977.god. Osnovnu i srednju školu završio u istom gradu i po obrazovanju je pravnik. Učesnik je međunarodnog naučnog skupa na temu ,, Kulturno nasleđe Kosova i Metohije, izazovi budućnosti“. Bavi se istraživanjima iz istorije i političkog života Albanaca u severozapadnom delu Republike Makedonije. Istraživačka interesovanja usmerena su mu ka društvenim i političkim prilikama, odnosno socijalnom i religijskom aspektu Albanaca u Republici Makedoniji.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker