Reportaža

Prolazi umesto javnih toaleta-galerije na otvorenom

Grupa mladih talentovanih Piroćanaca ukrasila je grafitima, pravim umetničkim delima prolaz ka veznom traktu u centru grada, koji je do skora bio pravo ruglo centra grada i služio kao javni WC nesavesnim Piroćancima u sitnim satima.

IMG_20141012_133312_resize

Nakon odličnih reakcija i opšteg odobravanja grafita kojima su ukrasili zgrade u Ustaničkoj ulici mladi i talentovani pirotski umetnici rešili su da ukrase i prolaze u gradu pa je tako već grafitima ukrašen jedan od prolaza u centru grada, koji je proteklih godina služio kao neka vrsta javnog toaleta u sitnim satima.

Jedan od momaka iz ekipe koja svojim pravim umetničkim delima oslikava grad Miloš Ristić kaže za Pirotske vesti da nisu očekivali veoma pozitivnu reakciju javnosti.

“Ljudima je dosadilo sivilo i svi su oduševljeni našim grafitima. Ljudi su uglavnom misleli da grafiti ruže grad, međutim, mi smo se potrudili i pokazali da grafiti mogu i da ulepšaju grad. Do sada smo uradili veliki broj grafita tako što smo sami kupovali boje i slično, a sada su se uključile Turistička organizacija Pirot, a konkretno kod sređivanja ovog prolaza pomogao nam je i kafe-bar “Baš Čelik”, kaže Ristić.

Dušan Đurić kaže da su sa ukrašavanjem grada grafitima krenuli pre više od mesec dana u Ustaničkoj ulici i da su naišli na pravo oduševljenje meštana tog dela grada.

-Reakcije su zaista bile krajnje pozitivne, podržavali su nas jer su shvatili da će dobiti lepše okruženje u kome žive. Sada smo krenuli i sa ukrašavanjem prolaza koji je ranije služio kao neka vrsta javnog WC-a. Kako bi skrenuli pažnju i na tu poražavajuću činjenicu mi smo među ostalim likovima i crtežima naslikali i jednu WC šolju kako bi apelovali na naše sugrađane da ne koriste ovo mesto kao javni toalet. Uostalom, mislim da će tome doprineti i grafiti koji su zaista dali potpuno nov izgled prolazu-kaže Đurić za Pirotske vesti.

IMG_20141012_133203_resize

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kaže da je TOP podržala akciju talentovanih Piroćanaca.

-Mislim da je ovo efektan način da se oplemene javne površine u gradu i učine zanimljivijim prolaznicima koji se neretko fotografišu pored grafita pa su oni s pravom postali prava mala turistička atrakcija-kaže Zlatkov.

tekst i foto A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker