Gradska hronika

Program “Moja prva plata” opravdava svoje postojanje, uključeno 209 kompanija u Pirotskom okrugu

Nacionalna služba za zapošljavanje je na osnovu Uredbe Vlade Srbije, u avgustu prošle godine raspisala Javni poziv za realizaciju programa “Moja prva plata”. Cilj Programa je da se podstakne zapošljavanje mladih i pruži podrška privredi u rešavanju problema nedostatka kadrova. Program pruža šansu mladima bez radnog iskustva da steknu veštine i kompetencije za rad na konkretnim poslovima. Ovaj program izazvao je veliko interesovanje na teritoriji Pirotskog okruga. Prijavilo se 209 kompanija za 299 pozicija i 419 izvršilaca. Iz Pirota se prijavilo 160 kompanija, Bele Palanke 24, Dimitrovgrada 15 i Babušnice 10 kaže, Suzana Đorđević, načelnik Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere.

nsz pirot filijala moja prva plata

“Moja prva plata” se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa. Reč je o stručnom osposobljavanju za zamostalan rad kod poslodavca u trajanju od 9 meseci. Tokom trajanja Programa NSZ isplaćuje licu uključenom u Program novčanu naknadu – za srednje obrazovanje 20.000, za visoko 24.000 dinara. Postoji mogućnost uplate dodatnih sredstava od strane poslodavca. Iskazana je potreba za proizvodnim radnicima, radnicima u tgovini, administraciji, ugostiteljstvu, uslužnim delatnostima i slično. Na osnovu zaključenih ugovora angažovana su 162 lica, od kojih 135 u privatnom sektoru. Realizacija programa je uveliko u toku, kao i pripadajuće isplate”- kaže Suzana Đorđević.

Treba istaći, dodala je Đorđevićeva, da je tokom 2020. godine došlo do smanjenja broja nezaposlenih na evidenciji Filijale Pirot. Na početku godine bilo je oko 10.000 nezaposlenih, da bi na kraju godine bilo manje od 9.500 lica. U Pirotu 5.036, Beloj Palanci 1.990, Dimitrovgradu 1.063 i Babušnici 1.361 lice.

S obzirom na celokupnu situaciju i okolnosti izazvane pandemijom smanjenje broja nezaposlenih se može oceniti značajnim i kao direktna posledica primene i realizacije mera aktivne politike zapošljavanja

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker