Lokalna samouprava

Prof. dr Predrag Puđa: Pirotski kačkavalj najznačajniji autohtoni sir na prostoru Srbije

Prof. dr Predrag Puđa, šef Katedre za tehnologiju animalnih proizvoda na Poljoprivrednom fakultetu u Beogrdu kazao je da je pirotski kačkavalj najznačajniji autohtoni sir na prostoru Srbije.

-Potrebno je intenzivno raditi kako bi taj značaj koji realno postoji dobio i potvrdu javnosti a posebno potrošača. S druge strane, ja mislim da veliki broj naših sugrađana često dolazeći u prodavnicu traži sir-kačkavalj ne znajući koji sir hoće da kupi pa često poistovećuje i trapist i gaudu i nede druge vrste sireva sa kačkavaljem. To sve govori da postoji veliki značaj konzumiranja ali i imena kačkavalja na ovim prostorima-kazao je prof. dr Puđa.

Prof. dr Puđa je u organizaciji Mlekarske škole, a u susret današnjem Festivalu sira i kačkavalja, bio gost i držao predavanja u amfiteatru Mlekarske škole o tehnologiji proizvodnje sira i kačkavalja i drugim važnim temama.

Direktor Mlekarske škole Nenad Đorđević kazao je za Pirotske vesti da je štand Mlekarske škole jedan od najposećenijih.

-Mlekarska škola se kao suorganizator potrudila da da edukativni deo na veoma posećenim predavanjima tokom jučerašnjeg dana, a danas imamo demonstraciju izrade italijanske ulične hrane – Kaco Kavala. Izuzetno mi je drago da promovišemo naše brendove, pirotski kačkavalj, pirotsku peglanu kobasicu i druge specijalitete-kazao je direktor Đorđević.

Osim proizvođača sira, kačkavalja i drugih mlečnih prerađevina, na Festivalu učestvuju i proizvođači vina, rakije, meda…

Marjan Savić vlasnik je Vinarije Savić, prve zvanično registrovane pirotske vinarije koja je postala poznata na tržištu i po kvalitetnim vinima, ali i po nazivima vina “Kvo”, “Te”, “Eve” i “Odom”. 

-Ove godine prvi put učestvujemo na Festivalu. Ove godine imamo u ponudi četiri vrsta vina, to su italijanski rizling, šardone, sovinjon beli i kaberne sovinjon. Nazivi vina su poznate pirotske uzrečice, a berba 2019. će biti dopunjena još jednim vinom, to je tamjanika, ali će ona biti prezentovana javnosti tek naredne godine kad sazri i bude spremna za tržište-kazao je Savić Pirotskim vestima.

Ivan Zlatanov, iz Rakite, sa suprugom Dušicom proizvodi brojne domaće specijalitete, poput dimljenog sira, slatka od ljutih paprika, ajvare i brojne druge đakonije.

-Imamo dosta posla i već pet godina živimo proizvodeći i prodajući naše domaće specijalitete-kazao je Zlatanov za Pirotske vesti.

 

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker