Korona virus

Produženo radno vreme kovid ambulante u Pirotu

Kovid ambulanta u Pirotu od ponedeljka radi do 20 sati, dok je u proteklom periodu radno vreme ambulante bilo do 17 sati. Radno vreme kovid ambulante produženo je prema instrukcijama Ministarstva zdravlja zbog povećanog broja pregleda. Oko 100 pacijenata dnevno dolazi na pregled, od čega je dvadesetak pozitivnih na korona virus.

Dr Radovan Ilić, direktor Doma zdravlja Pirot, kaže da je od ponedeljka povećan broj pregleda u kovid ambulanti. Prošle nedelje je na pregled dnevno dolazilo između 30 i 70 pacijenata a sada oko stotinu dnevno, od čega je 50 prvih pregleda. Dr Ilić kaže da je u porastu broj pozitivnih pacijenata. „Do prošle nedelje imali smo dva ili tri pacijenta kod kojih je potvrđen virus korona a nekada ni jednog. Sada je taj broj porastao na 20 pozitivnih dnevno sa tendencijom rasta zbog sezone godišnjih odmora“ – kaže dr Ilić. On napominje da je broj zaraženih u porastu u Grčkoj i Turskoj, zemljama gde naši građani najčešće letuju pa se zbog nekontrolisanih kontakata turista sa različitih strana virus lakše prenosi.

Klinička slika pacijenata zaraženih virusom korona je blaga, bez većih komplikacija. Simptomi su uglavnom blaga malaksalost, povišena temperatura, kašalj i curenje iz nosa i često se poistovećuju sa ostalim infecijama koje su karakteristične za ovo doba godine. Dr Ilić napominje da u Pirotu niko nije hospitalizovan i podseća da je infektivnost ovog soja velika pa se preporučuje poštovanje zaštitnih mera koje su još ranije savetovane. Stručnjaci preporučuju nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde cirkuliše veći broj ljudi kao i kontrolisan kontakt sa ljudima koji dolaze sa putovanja ili letovanja gde je broj zaraženih  u porastu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker