Gradska hronika

Produžena odgovornost proizvođača za zbrinjavanja otpadnih guma

Pirot, 4. novembar 2015.  U organizaciji Privredne komore Srbije,  kompanija Tigar Tyres bila je 3. novembra  domaćin sednice Grupacije proizvođača guma i proizvoda od guma. Na sednici je, pored ostalog, razmatrano aktuelno stanje u gumarskoj industriji Srbije. Poseban značaj dat je politici zbrinjavanja otpadnih guma.

image

Predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine još jednom su podsetili na postojeću regulativu u Srbiji, kada je reč o zbrinjavanju otpadnih guma nakon isteka njihovog životnog veka.
Tigar Tyres  i ostale članice Grupacije proizvođača guma, založile su se za model produžene odgovornosti  proizvođača, čime bi se odgovornost proizvođača za tokove otpadnih guma podigla na najviši nivo.
Prema rečima Milene Tošić, predstavnika društva Tigar Tyres, u praksi će to značiti da sami proizvođači i uvoznici guma imaju obavezu da  vode računa o zbrinjavanju otpadnih guma.
Naš zajednički cilj je uklanjanje svih otpadnih guma na odgovoran i transparentan način. Kao proizvođači, moramo biti odgovorni  za svaku prozvedenu gumu, a kada ona postane otpad, moramo  znati na koji je način reciklirana ili uništena, rekla je Milena Tošić.

image

Predstavnici proizvođača guma su nakon sednice obišli novi proizvodni pogon fabrike  koji do kraja ove godine postiže svoj pun  kapacitet od 4 miliona putničkih guma, što sa postojećim kapacitetima Tigar Tyres-a čini ukupnu godišnju proizvodnju od 12 miliona guma.

image

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker