Gradska hronika

Probleme s međama, umesto motkama, rešavaće komasacijom!

Umesto tradicionalnih srpskih metoda, poput motki, sekira, “stavljanem” struje u ograde od žice, nakon čega po nepisanom pravilu dolazi do decenijskih sudskih parnica, problemi koji nastaju zbog međa u Pirotu biće rešeni onako kako se to radi u civilizovanom svetu-komasacijom.

CaptureSela u kojima će se na ovakav način rešiti problemi sa međama su Izvor i Berilovac gde će se  po modelu koji se primenjuje u EU izvršiti ukrupnjavanje više od 1.400 parcela, u vlasništvu 244 pojedinaca koje se prostiru na ukupno 320 hektara obradive površine.

_DSC2853

Prve konretne aktivnosti u okviru komasacije biće sprovedene na proleće, sa  prvim toplim danima, a predstojeće zimsko vreme biće iskorišćeno da se poljoprivrednici u ovim selima upoznaju sa blagodetima komasacije.

_DSC2852

-Na taj način poljoprivrednici će imati mnogo manje troškove jer će im sve parcele biti na jednom mestu pa neće morati da od jedne do druge parcele svakodnevno prelaze po nekoliko kilometara i uzaludno troše gorivo. Biće izgrađena mreža pristupnih puteva tako da će to još pristupačnijim učiniti sve parcele koje su predmet komasacije-kazao je pomoćnik predsednika opštine zadužen za poljoprivredu Goran Popović.

Prvi sastanci sa meštanima Izvora i Berilovaca već su održani a prisustvovali su im stručnjaci koji su radili komasaciju po nemačkom modelu, kao i domaći stručnjaci. Sastanci su održani i u Velikoj sali opštine Pirot.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Screenshot-Mrtav ladan

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker