Lokalna samouprava

Privredna komora Pirot nastavlja aktivnosti na smanjenju negativnog uticaja korone na ekonomiju

U cilju smanjenja negativnih efekata korone Ugovorna okružna privredna komora Pirot nastupala je u tri pravca. Najpre, kada je epidemija počela, organizovana je humanitarna akcija pod nazivom “Okružno doniraj i COVID saniraj”. Prikupljena su značajna sredstva donatora, odnosno članica Komore. U planu je da se propagira i drugi krug akcije. U međuvremenu, kaže, predsednik Privredne komore Pirot, dr Dragan Kostić, održana je Naučna konferencija – regionalni razvoj i prekogranična saradnja u vreme pandemije. Ovih dana odštampan je Zbornik radova Naučne konferencije, a u planu je novi projekat o smanjenju negativnog uticaja korone na ekonomiju.

“Rezultati su pred nama, ovih dana je izašao iz štampe Zbornik radova koji smo prijavili kod naučnih institucija. Sadrži sedamdeset četiri rada sto trideset četiri učesnika iz šest država. Svi radovi su uglavnom posvećeni prekograničnoj saradnji i regionalnom razvoju u vreme epidemiološke situacije. Tu postoji odgovor šta u pojedinim oblastima treba raditi i kako postupati u ovakvim uslovima. Uložili smo napor da animiramo naučnu javnost da razmatra pitanje prekogranične saradnje u nepovoljnim uslovima za ekonomiju.

S obzirom da je nemoguće predvideti dalji tok i razvoj epidemiološke situacije, u Privrednoj komori Pirot smatraju da su iskustva drugih zemalja o funkcionisanju u vreme pandemije dragocena.

 

“Konkurisali smo kod jednog od fondova Evropske unije projektom koji treba da poveže sve komore na Zapadnom Balkanu. Naša ideja je da napravimo platformu koja bi sadržala iskustva država i privrednika, šta je ko u svojoj oblasti radio da bi se suprotstavio negativnom uticaju korone. Projekat predviđa uključivanje dvadeset komora, što državnih što regionalnih, i to su uglavnom naši partneri sa kojima imamo potpisane ugovore o saradnji. Tada bismo dobili jedno specifično oruđe, ili alat, gde bi ljudi na jednom mestu mogli da vide šta je ko radio i kako se snalazio da smanji negativan uticaj korone na privredu”.

Kostić smatra da se proizvodne kompanije u Pirotskom okrugu dobro snalaze u vreme pandemije i da tu nema velikog pada. Najveći udar oseće se kod ugostiteljstva i turizma. U tom smislu najviše je pogođen Dimitrovgrad, a zatim Pirot.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker