Gradska hronika

Primena iskustava Francuske u gazdovanju Starom planinom

Danas je u prostorijama Pirotskog upravnog okruga održan sastanak na temu održivog upravljanja Parkom prirode Stara planina. Sastanku je prisustvovala i ataše za saradnju u ambasadi Francuske u Srbiji Viržini Manfroni, koja je predstavnicima lokalnih samouprava na čijim teritorijama se nalazi Stara planina, predstavnicima nevladinog sektora, kao i rukovodstvu JP “Srbijašume”, predstavila francuska iskustva kada je reč o ovoj problematici.

sastanak okrug

Ataše Manfroni prisutnima je prezentovala projekat saradnje dve zemlje vezano za očuvanje Parka prirode Stara planina, ali i francuski model upravljanja zaštićenim prirodnim zonama. Bilo je reči i o mogućnostima saradnje sa Francuskom na insitucionalnom i lokalnom nivou.

Načelnik Pirotskog okruga Dimitrije Vidanović kazao je nakon sastanka da je ovaj sastanak organizovan na inicijativu ambasade Francuske u Srbiji.

-Francuska je predstavila modele upravljanja prirodnim dobrima u Francuskoj. Problemi koje imamo kada je reč o zaštiti i očuvanju Parka prirode Stara planina su donekle i slični onima koje imaju u Francuskoj, a čuli smo da oni imaju 51 park prirode. Ta iskustva koja oni imaju mogu puno pomoći nama ovde na Staroj planini, da unapredimo zaštitu i funkcionisanje u okviru Parka prirode Stara planina. Dogovoreno je da se do kraja godine održi još jedan sastanak, više seminarskog tipa, kako bi smo imali mnogo više vremena i mogućnosti da razmenimo iskustva-kazao je Vidanović.

Direktor Šumskog gazdinstva Pirot Predrag Ivanović kazao je da su sa gošćom iz Francuske razmenjena konkretna iskustva vezano za upravljanje zaštićenim prirodnim dobrom Parka prirode Stara planina.

-Otvorili smo vrata nekoj budućoj saradnji koja će se konkretizovati kroz naredne sastanke-kazao je Ivanović.

 

 

 

Slične vesti

2 Comments

  1. Pirot treba da otvori jednu KANCELARIJU FRANKOFONIJE koja bi se bavila Francuskim radnicima u nasem Okrugu ali i Francuzima koji zive kod nas kao i nasim gastarbajterima koji zive u Francuskom govornom podrucju (Francuska,deo Belgije,deo Svajcarske,deo Kanade) u okviru koje bi bila i Francuska mala biblioteka,itd

  2. Pretpostavljam da su goscu iz Francuske obavestili (posebno prisutni predstavnici organizacija nevladinog sektora) da se na podrucju parka prirode planira 50-tak hidrocentrala najgoreg tipa sa vodozahvatima i cevovodima uz uzimanje celog toka rekama. Sa nekim kvazibioloskim minimumom, reziranim rezultatima uticaja na zivotnu sredinu i nesagledivim posledicama po buducnost planine, biljnih i zivotinjskih vrsta, unistenjem ionako skromnih uslova za etnoturizam i ko zna cega sve jos. Pod tim “ko zna cega jos” podrazumevam potpunu neupucenost ljudi u raspored i postojanje ozbiljnih paleontoloskih nalaza na teritoriji Gornjeg visoka i mogusnoscu da pirotsaka kotlina izgubi vecinu vrela na severoistocnom obodu ukoliko “energeticari” pocnu da drljaju po krecnjackim gredama (i premoste ih cevovodima) odakle glavnina vode biva uvedena u podzemlje i putuje do doline.
    Ovakvom sastanku trebalo bi da prisustvuje neki ozbiljan biolog, zatim hidrogeolog , gle cuda u Pirotu ga nema, pa ni u preduzecu koje vrsi snabdevanje vodom, vrsi vodozahvate na izvorima pijace vode i moralo bi da zna za ovakav moguc veom crn scenario).
    Kakvi seminari, poboljsanje organizacije, u godini kad se busamo u grudi nekakvim otvaranjem poglavlja, pristupu EU,.. neko smisljeno i kontinuirano pljuje na njihove odluke i najvaznije ekoloske kritike koje dolaze odatle. Nisu mi ispali iz oka ali pametne stvari ne treba izmisljati dva puta. Evropska komisija donese svoje odluke o zastiti vodotokova, posebno u zasticenim prirodnim dobrima, obavezujuce i za one koji bi da pristupe a mi krk pa ni manje ni vise 50 – centrala u park prirode, ….ej bre Srbi!

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker