Gradska hronika

Prijem u Gradskoj upravi povodom Dana migranata

Povodom 18. decembra – Međunarodnog dana migranata danas su dvojicu migranata i predstavnika Komesarijata za izbeglice primili pomoćnici gradonačelnika Milica Golubović i Bojan Ranđelović. Jedan od migranata Ahmed Zaki, iz Afganistana, već godinu dana je u Prihvatnom centru na 4. kilometru. On je naglasio da su migranti veoma zadovoljni onim što su doživeli u Pirotu, da nije bilo ni najmanjeg problema,  ili incidenta, čak nije bilo niti jednog iskaza netrpeljivosti u odnosu na migrante. 

Po rečima pomoćnika gradonačelnika Bojana Ranđelovića, od početka migrantske krize kroz Srbiju je prošlo 930.000 ljudi, a trenutno u 18 migrantskih centara ima 3.900 migranata. U Migrantskom centru na Četvrtom kilometru ima oko 150 migranata.

-Srbija je primer dobre prakse u svetu kada je reč o postupanju sa migrantima. Imamo odličnu saradnju sa međunarodnim agencijama, UNDP-om, Svetskom zdravstvenom organizacijom, Danskim savetom za izbeglice i naravno sa Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije-kazao je pomoćnik Ranđelović i dodao da migranti na 4. kilometru imaju odlične uslove u renoviranom centru na 4. kilometru.

On je dodao da od skora migranti, osim lekarske pomoći, jedino u Pirotu i Obrenovcu migranti imaju pomoć psihologa ali i socijalnog radnika.

Pomoćnica gradonačelnika Milica Golubović kazala je da za sada nikakvih problema niti incidentnih situacija nije bilo.

-Pozvala bi na solidarnost sa migrantima jer njima zaista nije lako. Mi smo razgovarali da migrantima i videli da su zadovoljni uslovima u kojima borave-poručila je pomoćnica Golubović.

Vladan Erić, terenski koordinator Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije kazao je uključen u rešavanje migrantske krize od samog početka. On je istakao da je saradnja sa svim relevantnim institucijama u Pirotu na zavidnom nivou i da je za svaku pohvalu činjenica da nije bilo ni najmanjeg incidenta, čak ni naznake da bi bilo kakvih problema moglo biti, kada je reč o funkcionisanju Migrantskog centra na Četvrtom kilometru.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker