Kultura

Premijera komada “Kralj Ibi” ispraćena burnim aplauzima pirotske pozorišne publike

Na Svetski dan pozorišta glumački ansambl Narodnog pozorišta u Pirotu premijerno je odigrao predstavu “Kralj Ibi” prema drami, francuskog književnika, Alfreda Žarija. Komad je režirala, mlada rediteljka, Ana Grigorović, koja je pirotskoj pozorišnoj publici poznata po predstavi “Rađanje jednog zapisnika”, Borislava Pekića, koju je, takođe, režirala.

Ana Grigorović na sasvim originalan način donosi na scenu jednu priču u čijoj je osnovi trojstvo koje čine neutoljiva želja za bogatstvom, dominacijom i vlašću. Kao što je i sama rekla više od veka se analizira karakter Kralja Ibija, njegova pohlepa i okrutnost kada dođe do vlasti. Upoređivan je sa mnogim vladarima i ljudima na pozicijama moći, matrica se ponavlja i opet ništa, ludak ostaje na vlasti i ne može mu se ništa učiniti.

Aleksandar Saša Radulović, koji u predstavi briljantno igra Kralja Ibija, kaže da je publika ta koja će dati pravu ocenu ovog komada, ali je zadovoljan kako je predstava izvedena, jer se pirotski glumački ansambl uhvatio u koštac sa jednom veoma zahtevnom predstavom.

“Ova priča koju mi pričamo, to nije klasična priča o vlasti. Znam da smo mi ovde hteli da pričamo o jednom narodu, u ovom slučaju to su Poljaci. Namera je bila da se pošalje jedna poruka, ne znam da li će doći trenutak da se mi probudimo iz ove učmalosti u koju smo se zavukli, iz ove letargije, čini mi se da smo počeli da gazimo jedni preko drugih. Ovo je priča o nama, e, kako će je ko razumeti, ko se prepozna, mislim da je pemetno da se prepoznamo i bićemo bolji ljudi” – rekao je Radulović.

Glumica, Danijela Ivanović, kao majka Ibi, smatra da je predstava vrlo izazovna, pa i fizički naporna, ali je bilo zadovoljstvo raditi i smatra da je ispalo sve kako treba i kako je zamišljeno.

“Mislim da ovaj komad govori o nekim ljudskim manama koje su malo pojačano prikazane i samim tim izazivaju smeh, i zato je ovo komedija. Ali, sa druge strane mislim da ova komedija šalje jednu dublju poruku, o našim ljudskim manama, o proždrljivosti, o alavosti, pohlepi, pokvarenosti” – rekla je Ivanovićeva.

Repriza prve premijerne predstave koju je pirotski glumački ansambl odigrao ove godine je sutra, 29. marta, u istom terminu od 19 časova i 30 minuta.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker