Gradska hronika

Preko 2,7 miliona dinara isplaćeno je iz gradskog budžeta od početka godine  na ime naknade štete zbog ujeda pasa lutalica

Zbog ujeda pasa lutalica od početka godine do sada podneto je  56 zahteva i na ime nadoknade štete isplaćeno je 2.766.000 dinara od  čega su tri zahteva rešena  u vanparničnom postupku gde je isplaćeno 60.000 dinara, 39 zahtrva je obradila komisija i isplaćeno je 1.100.000 dinara i 14 lica koja su preko suda pokrenula postupak i tužila za nadoknadu štete gde je  isplaćeno 1.606.000 dinara. Zavodu za javno zdravlje Pirot  je od početka godine prijavljeno 108 slučajeva ujeda pasa i mačaka.

Postupak naknade štete znog ujeda pasa lutalica regulisan je pravilnikom su građani  u obavezi da se jave hitnoj pomoći i izabranom lekaru u roku od 5 dana od dana nastanka povrede. Bojan Pešić, načelnik Odeljenja za urbanizam objašnjava da se u ovakvim slučajevima građani moraju  javiti lekaru ne samo zbog nadoknade štete već iz zdravstvenih razloga. Sa tom dokumentacijom se podnosi zahtev za nadoknadu štete a komisija u čijem je  sastavu  i lekar, pregledava zahteve i daje predlog pravobranilaštvu sa ocenama stepena povrede da bi se izvršila nadoknada“ – kaže Pešić.

Cifra koja se izdvaja iz budžeta nije mala ali zaboravljamo da  su  psi lutalice u najvećoj meri posledica neodgovornog ponašanja valsnika prema  životinjama, ističe Pešić i dodaje da  JP Komunalac preko Zoohigijeničarske službe  zbrinjava pse lutalice u gradu. U prihvatilištu trenutno ima oko 200 pasa koji su  pregledani, vakcinisani i hrane se svakodnevno. „Ne samo zbog sredstava koja se izdvajaju već zbog problema koje svi imamo zbog napada pasa lutalica apelujem na sugrađane da na adekvatan način čuvaju pse i da ih ne puštaju kada im dosada i više ne žele da brinu o njima“ – Kaže Bojan Pešić, načelnik Odeljenja za urbanizam.

Kako nezvanično saznajemo u institucijama koje se bave ovom problematikom bilo je pokušaja zloupotrebe od strane građana kako bi naplatili štetu iako očigledno nije reč o ujedu psa lutalice. Važno je da lekar prepozna da li je reč o ujedu psa ili je u pitanju druga vrsta povrede. „Nama je ključan izveštaj lekara, kada se stranke javi lekaru ukoliko je konstatovano da je došlo do ozlede usled ujeda psa mi nemamo drugi nsčin osim da puhvatimo taj izveštaj ali se dešavalo u nekoliko navrata da je bilo neosnovanih prijava ili prijava da je došlo do ujeda vlasničkog psa gde je postupak potpuno dragačiji. Ne može se od Grada tražiti nadoknada štete ako je došlo do ujeda vlasničkog psa, to se rešava sa vlasnikom životinje.

Preporuka je da građani izbegavaju  bilo kakav kontakt sa napuštenim životinjama i da poštuju rokove kada se radi o zahtevima za  nadoknadu štete.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker