Kultura

Predstavljena zbirka pesama Nebojše Lapčevića ,,Filatelist” za koju je dobio prestižnu nagradu ,,Meša Selimović”

Povodom Svetskog dana knjige, u organizaciji  Narodne biblioteke Pirot održana je promocija zbirke pesama Nebojše Lapčevića ,,Filatelist” za koju je ovenčan nagradom Večernjih novosti ,,Meša Selimović”. Lapčević je  urednik programa u Legatu Milića od Mačve u Kruševcu, predsednik Književnog kluba Bagdala. Autor 14 knjiga. Napisao je  libreto za scensku kantatu “Krst svetoga cara Konstantina” i libreto za prvu kruševačku operu Lazarevo obretenije”. Dobitnik je značajnih nagrada. Pesme su mu uvrštene u nekoliko antologija i prevedene na nekoliko evropskih jezika.

Prestižnu nagradu “Meša Selimović” za najbolju knjigu objavljenu u protekloj godini, koju dodeljuju “Večernje novosti”,  Nebojša Lapčević dobio je upravo za knjigu “Filatelist” koju je promovisao u Galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu. Pesnik kaže da je ovo priznanje velika časti da ga je nagrada podstakla da se osvrne na ono što je do sada uradio.

Opisujući gradove u kojima je pronašao inspiraciju, autor Nebojša Lapčević  naglasio je da je nova knjiga prožeta stihovima putopisa  kroz različite predele sveta. „Ovo nije zbirka pesama, ovo je jedna celovita knjiga koja ima svoj početak i kraj, epistolu na početku i na kraju i to je jedna nit koja vodi čitaoca kroz mnoge predele. Moj predložak je bio poštanska markica, to je likovna poetika sa koje sam ja čitao i pisao ove stihove, od prve svetske markice Penny Black, potom naša prva srpska markica, zatim markica sa Pikasovom Gernikom, Van Gog, Avala Olje Ivanjicki… Ja ću reći da je pesnik homovijator koji putuje i zapisuje ono što je video i što nije video, i ono što je u nedogled i ono što je nedovidno i nedohodno“ – kaže autor knjige.

Lapčević ističe da se oseća dobro dok stvara. Knjiga  „Filatelist“ objavljena je pre tri godine a sada piše roman koji se zove Sejač.  „Možda sam malo umoran od poezije, podsetiću da sam objavio zbirku pesama „Berači polena“ koja je bila nagradjena 2020. priznanjima  „Đura Jakšić“, „Srboljub Mitić“ i „Pečat kneza Lazara“, ali je to bilo u vreme korone i nije bilo vremena da se mnogo promoviše“ – ističe pisac.

O zbirci pesama “Filatelist” je govorila književnica Ljiljana Pavlović Ćirić koja je nedavno u Pirotu promovisala svoju knjigu poezije “Blago carice Radovanice”. O Lapčevićeviću kaže da ga iz plejade dobrih pesnika izdvaja posebna visina pesničkog izraza i poetska elestičnost koja liči na dramski izraz. “Kada čitate njegovu poeziju a da prethodno znate o kakvom je autoru reč s obzirom na to da je on napisao više libreta, opera i knjiga za decu, sasvim je razumljivo da neke  muzičke stilske figure dolaze do izražaja i da sve to liči na jedan teatralni, celokupni zvezdani sjaj” – kaže pesnikinja.

“Sve pesme u ovoj knjizi predstavljaju svet u malom, pesnik se potrudio da to dočara, on obilazi svet i te utiske rasparčava a potom ih ponovo spaja gradeći sopstveni svet” – kaže književnica Ljiljana Pavlović Ćirić.

Voditelj večeri bila je Kaja Pančić Milenković, uz uzičku pratnju na klaviru spec. Jovana Aškovića, muzički izvođač i pijanista.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker