Kultura

Predavavanje o Umbertu Eku

Povodom Dana Narodne biblioteke Pirot u čitaonici biblioteke priređeno je predavanje o čuvenom piscu i teoretičaru Umbertu Eku. Umberto Eko (1)

Predavač je bio dr Dušan Živković, profesor na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Dušan Živković (1980) doktorirao je na temi „Tipološko poređenje romana Umberta Eka i Milorada Pavića i poetički i semantički aspekti intertekstualnosti u romanima Ime ruže i Hazarski rečnik“.
– Umberto Eko je učesnik u stvaranju novog lika evropske književnosti. Njegov umetnički opus uticao je na konstituisanje poetike postmodernizma. Jedan je od najznačajnijih intelektualaca savremenog doba, romanopisac, esejista, filozof kulture, teoretičar književnosti, profesor semiotike na Univerzitetu u Bolonji. Ekova studija „Otvoreno delo“ je prekretnica u modernom poimanju umetnosti. Eko je mislilac druge polovine XX i početka XXI veka kome se može pripisati epitet homo universalis. Opsesiju srednjim vekom Eko je preneo u romane „Ime ruže“, „Fukoovo klatno“ i „Baudolino“. Interesantno je da s jedne strane Umberto Eko u Srbiji ima mnogo čitalaca, dok je s druge strane u samoj nauci manje pažnje posvećeno njemu – istakao je profesor Živković. 
Predavanje je pratila i izložba odabranih naslova iz bogatog opusa Umberta Eka iz knjižnog fonda Narodne biblioteke.
Narodna biblioteka Pirot osnovana je pre 69 godina, ali koreni bibliotekarstva datiraju još iz vremena 1879. godine kada formirana prva Čitaonica u Pirotu. Danas je to savremena biblioteka sa bogatim fondom knjižne i neknjižne građe i periodike, koja brojnim i raznovrsnim književnim aktivnostima nastoji da promoviše knjigu i kulturu čitanja. 
Piroćanci su takođe bili u prilici da se tokom obeležavanja Dana Biblioteke učlane u biblioteku sa popustom od 50% na godišnju članarinu, a uz to mogli su i da dobiju na poklon knjigu sa police u holu Biblioteke, ali i da sami budu darodavci u okviru akcije „Knjige na poklon: darujemo – razmenjujemo“.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker